BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Wednesday, August 19, 2009

Kek kurma resepi dari majalah Rasa ..september..





Assalamualaikum...petang2 ni sedapkan kalau ngunyah2 sambil nenguk tv..lusa dah puasa tak de chan lg hehe....kita buat benda lain yang lebih berfaedah lah pulak kan.
.
masa kemas2 peti ais semalam kita jumpa sebekas kurma entah zaman bilalah punya ..kebetulan baru beli majalah rasa dan ade pulak resepi kek kurma..kita yang tak berapa rajin ni gagahkanlah diri untuk buat kek ni sebab nampak cam sedap je dalam gambar tu tapi memang tak mengecewakan ..sedaplah ..ok layan resepinya ni eh..senang je..

Kek mentega kurma
BAHAN-BAHAN
250 g mentega
250 g gula halus ( kita kurangkan ke 200g )
5 biji telur
250 g tepung naik sendiri ( kita tambah 1/2 tsp baking powder-ayak bersama)
5 biji kuma ..saiz besar cincang halus rendam dengan 2 sudu makan susu segar selama 1 jam(kita lebihkan susu kepada 6 sudu tu yg kita tambah baking powder pada tepung supaya kek naik gebu dan lembab)
1 tsp vanilla ( saje tambah)

CARA MEMASAK
1- putar mentega dan gula hingga kembang
2-masukkan telur satu demi satu
3- masukkan tepung
4 masukkan buah kurma dengan susu sekali
5-masukkan semua adunan ke dalam loyang
6-bakar pada suhu 180 c selama 40 min.

SELAMAT MENCUBA..

Kad ucapan ramadhan dari teman2 ..t.ksh

kad dari kaknor

kad dari Aymy



Kad dari Siti


Kad dari Seri


Kad dari mimieloma


Kad dari Ct Delima

kad dari Anawahid

kad dari Ayu



Salam ramadhan almubarak dari saya sekeluarga buat rakan2 blogger terutama buat semua 81 follower saya...semuga kita semua dikurniakan kesihatan yang baik sepanjang bulan yang mulia ini..doa dan harapan juga agar sinar ramadhan pada tahun ini dapat meningkatkan lagi keimanan dan ketakwaan seterusnya melipatgandakan ibadah dan membanyakkan sedekah dan jauhi dari pembaziran yang sepatutnya tidak berlaku diwaktu gawat sekarang ini....

terima kasih buat semua pengirim2 kad diatas maaf andaikata terlewat menayang...luv u alls...

Sunday, August 16, 2009

MURTABAK SINGAPORE....





Assalamualaikum...apa khabar semua? didoakan agar sihat dan ceria selalu disamping menjalankan tugas dan tanggungjawab masing2...

Hujung minggu lalu kita sekeluarga pulang kekampung di johor bahru..dah lama tak balik..rindu sangat pada kampung halaman dan keluarga ... yang paling dirindui ialah makanan disana..
diantara makanan yang mesti kita cari ialah mertabak spore...selalunya kita beli di tepi laut ..pantai lido tapi tak sempat jadi kali ni kita beli dikampung melayu majidi..rasanya sikit lebih kurang sama je cuma tak lapik dengan daun pisang kalau yg ori punya di spore dulu2 selepas dilapik dengan daun pisang mertabak ni dibungkus dengan upih pinang..rasanya mak datuk aiii..memang sedap giler..mee goreng dulu2 pun macam tu jugak dibungkus dengan upih pinang..tapi tu cerita lama dah tak jumpa dah sekarang ni...

jadi diseru disini pada sesiapa ( org luar johor)yang berkesempatan ke ke jb cubalah rasa mertabak spore ..anda akan rasa perbezaannya dari mertabak2 ditempat lain terutama mertabak2 yang dijual di pasar malam sekitar KL ..jauh bezanya...jangan marah ye...babai..

Tanda ingatan dari teman2...t.ksh semua..






Terima kasih yang tak terhingga buat teman2 yang sudi memberi award pada kita..sesungguhnya kita sangat menghargai ingatan dari kalian semuga persahabatan kita akan tetap kekal sampai bila2 insyaAllah....salam sayang kasih dan mesra istimewa dari kita buat
1..linda
2..kakintan
3..HaSue
4..eryn
lebiuuuuuuuuuualls....

Wednesday, August 12, 2009

bingka labu

Salam ...doa dan harapan agar semua kawan2 dan keluarga sihat walafiat...dijauhi dari bala penyakit yang melanda negara kita diwaktu ini....

Sebenarnya dah lama sangat kita teringin nak buat bingka labu...tapi keadaan dan masa selalu saja tak mengizinkan..semalam kita free sikit dan semasa pergi pasar nampak pulak buah labu..apalagi kita pun beli dan stat projek membingkakan labu tu..

Sumber dari myResepi.Com...c/p dari umah Ct delima..tq ct..

Bahan-bahan: (Untuk acuan bulat berlubang tengah berukuran 35cm)
5 biji telur Gred A
200 ml air
300 ml pati santan (boleh juga guna santan kotak)
200 gm tepung gandum
180 gm gula halus
1/2 camca teh garam
1 camca teh esen vanilla
450 gm labu manis, dikukus hingga lembut dan dilecek halus

Cara-cara:

1. Satukan kesemua bahan dalam satu bekas kecuali labu lecek. Kacau menggunakan wisk hingga sebati dan gula hancur. Tapis adunan.
2.Masukkan labu manis yg telah dilecek halus tadi. Gaul hingga rata.
3. Tuang adunan tadi ke dalam tin bulat berlubang tengah yg telah di sapu mentega dan dialas dasarnya dgn kertas. Sapu juga mentega pada permukaan kertas tadi. (ct guna loyang biasa jer)
4. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 200C selama 40 minit. Biarkan sejuk sebelum dipotong.

Monday, August 10, 2009

Pie kentang ..





Baru2 ni kita bertandang kerumah kawan baik kita kak nah @ cm...kita dihidangkan dengan pie kentang ..rasanya sangat enak..apalagi kita pun mintalah cm ajar camne nak buatnya..seminggu jugalah perap resepi tu ..tadi kita agak free dan cubalah buat pie kentang ni Alhamdulillah jadi pun...tq kak nah...oleh kerana resepinya main agak2 je jadi kita tak tayang kat sini..tapi jika ada permintaan kita tak akan hampakan dan kongsi resepi tu sama2 ...salam semua.

inilah resepi pie kentang seadanya...pakai agak2 sendiri tau..

bahan inti

minyak jagung -untuk menumis
bawang besar- di cincang
kentang- potong kiub
daging atau isi ayam cincang
cendawan butang- potong kiub
susu segar-3/4 cawan kalau guna 6-7 biji kentang
2 sudu besar tepung gandum
lada hitam serbuk pati ayam gula dan garam secukup rasa.

cara buatnya lebih kurang macam buat inti karipap..

tumis bawang hingga layu masukkan daging/isi ayam biar sekejap masukkan kentang ,cendawan kacau rata masukkan susu dan tepung juga semua perisa kacau selalu supaya tak berkerak bila dah agak kering dan kentang dah lembut tutup api..masukkan inti didalam bekas pie dan paipkan topping diatasnya..bakar dlm oven lebih kurang 20 min dengan suhu 120c atau hingga toppingnya keperangan...anak2 kita siap tabur cheese lagi kat atasnya..

topping

tepung kentang
air
lada hitam serbuk pati ayam dan garam

bancuh semua bahan dengan air agak2 sebab kita akan masukkan dalam piping bag dan gunakan nozel bintang untuk di pipekan ke atas inti kentang tadi...rasanya semuanya terror2 n faham cara nak buatnya kan..so cubalah ye..

Thursday, August 6, 2009

jom buka puasa sama2


kek oren di belangkan



ikan tenggiri masak taucu


ayam masak senang ( masakan paling senang )

sambal tumis ikan bilis petai

kacang panjang goreng





resepi kek oren

250g butter
160g gula
5 biji telur
240g tpg kek *
1/2 tsp baking powder*
2 biji limau (parut kulit dan ambil airnya)
1 tsp vanilla ( jika suka)
* diayak bersama

cara membuatnya

1. pukul butter dgn gula - hingga kembang
2. masukkan telur sebiji2 - pukul lagi hingga sebati
3.masukkan tepung berselang seli dengan air limau
4. masukkan vanilla dan kulit limau
5. gunakan loyang 8 ' bakar selama 50 min dengan suhu 120 c atau ikut oven masing2.

Tuesday, August 4, 2009

Asam pedas ikan parang dengan sawi jeruk



Assalamualaikum semua...hari ni rasa bertenaga sikit untuk menaip..sejak balik dari ' bercuti' dua hari yang lalu kita tak berapa sihat dan letih yang teramat sangat..terima kasih pada kawan2 yang masih sudi singgah umah kita dimasa ketiadaan kita .. lebiualls..muahhh..

..lauk asam pedas ni telah dimasak oleh kakak ipar tersayang ( isteri abang) sewaktu datang
kerumah kita baru2 ni..masa kecik2 mak kita selalu masak lauk ni..asam pedas yang agak cair dicampur dengan jeruk sawi yang dibuat sendiri kadang2 sawi jeruk diganti dengan hirisan nenas..masyaallah memang sedap sungguh air tangan arwah mak ..rindu sangat-sangat.huhu..

Thursday, July 30, 2009

cuti..

salam..saja nak bagitau kita nak cuti 2 - 3 hari..salam sayang buat semua..

Wednesday, July 29, 2009

ole2 dari kelantan...

Akok...khabarnya lebih berkedut akok ni lebih sedap..tapi ni pun dah cukup sedap.

pulut pagi...rasanya lemak dan manis tapi silap2 gigit tergigit kayu cengkih..sesetengahnya ada inti serunding didalam..memang sedap..

Apa nama kuih ni kita pun tak tau tapi rasanya macam kuih dangai cuma bentuk je berbeza jika ada orang kelantan yang terbaca ni tolonglah bagitau nama kuih ni ye..

yang ni pula ole2 yang paling istimewa untuk kita..my favourite perfume..miss dior dari my laling..agak2nya dia terperasan kita nyer yang lama dah nak kering..tq cayangggggg..

Semua ole2 diatas dibawa balik oleh suami kita dari kelantan ...dalam minggu ni je dah tiga kali outstation..daku kesepiannnn..hehe

Tuesday, July 28, 2009

Yang Dimakan Semalam...


ubi kayu goreng..jangan tak tau nilah peberet che' abe kita tiap2 hari bagi pun takpe..tapi padah lepas makan tu kita yang kena tanggung..emmmmmmmm..



Ni pulak sotong masak ala thai (kita saja bagi nama tu.. sebab ada aroma ala2 tomyam gitu)
masak pun ikut rasa sendiri agak2 n hentam keromo je..kalau buat sekali lagi tak gerenti jadi..tapi yang bestnya semua memuji ..sedap..hehe..kembang kuncup hidung tukang masak..

sayur kacang sepat goreng dengan udang..sekejap licin..


oleh kerana lauk pauk kat atas tu semuanya kering tak berkuah kenalah kita masak sup yang sangat mudah untuk hidangan kami sekeluarga semalam..,

Sunday, July 26, 2009

MENU2 HUJUNG MINGGU

muffin orange


masak kicap ikan senangin


pajeri terung


masak lemak cili api ayam


salam...inilah diantara masakan yang sempat dirakamkan sebagai hidangan untuk keluarga kita dihujung minggu yang lalu...masak simple2 je sebab letih sikit kerana pada petang jumaat kita pulang kekampung suami di teluk intan perak dan pulang semula pada keesokan harinya..biasalah ziarah MIL..Alhamdulillah dia sihat..

hari isnin memanglah meletihkan.. banyak projek nak kena buat.. mana satulah nak dimulakan dulu...Ah..relaxlah kejap...hihi..

resepi pajeri terung khas buat madam lulu..

2 batang terung panjang( potong dan rendam )
1 biji bawang merah*
3ulas bawang putih*
1 cm halia*
2 sudu makan udang kering*
2 sudu makan kerisik
1/2 cawan santan pekat
1/2 cawan air asam jawa
2 sudu makan rempah kari daging( bancuh dengan sedikit air)
1-2 batang kayu manis, 2 kuntum bunga lawang
1 tangkai daun kari
minyak untuk menumis.. garam dan gula

kisar semua bahan bertanda*

panaskan minyak dalam kuali masukkan daun kari ,kayu manis dan bunga lawang..biar sebentar
masukkan pula bahan kisar tumis hingga terbit bau masukkan pula rempah kari kacau kalau kering sangat campurkan sedikit air masukkan gula( kena lebih sikit) biarkan rempah hingga cukup masak dan pecah minyak masukkan santan bila mendidih masukkan asam jawa dan terung ... masukkan kerisik..masak hingga pekat masukkan garam secukupnya..masakan ni kena cukup rasa masam manis dan masinnya jadi kena pandai2lah rasa ye..selamat mencuba..

Thursday, July 23, 2009

Sarapan Mee bodoh je.. & sedikit peringatan



Salam pagi jumaat buat semua.. semuga dihari yang mulia ni kita berada didalam mood yang baik..sihat dan ceria serta sentiasa didalam peliharaan Allah hendaknya..amin.

Terlewat sikit bangun tadi ..letih je rasa badan ni tapi kan biasalah dah jadi mak kenalah gagahkan diri.. siapkan sarapan untuk suami yang nak keluar mencari rezeki dan anak yang nak kesekolah...kalau ikutkan badan mau je nak tarik selimut n peluk bantal guling tu seerat2nya...

So untuk sarapan hari ni kita masak mee bodoh je almaklumlah bila hari jumaat esbok pun dah lengang jadi segala apa yang ada belen2 lagi tu kita jadikan perencah kawankan mee..Rasa? tak taulah apa rasanya sebab sampai la ni kita tak makan lagi..tapi tadi tenguk terkebil2lah juga mata che'abe nak mengabiskannya..sibungsu laju je no komen..selesai.

Ok..ni cerita lain pulak.. setiap pagi jumaat suami kita akan hantar message(sms) pada kita dengan tajukPERINGATAN BUAT DIRI YANG LUPA so untuk hari ni kita nak kongsi dengan kawan2 yang sangat di sayangi semua ..marilah kita renung bersama ye....

"Dan golongan kiri,siapa golongan kiri tu?( Berada) dalam siksaan angin yang amat panas & air yang mendidih ; dalam naungan asap yang hitam: tidak sejuk& tidak menyenangkan; sesungguhnya mereka sebelum itu hidup ( didunia) bermewah-mewah & terus menerus melakukan dosa2 besar " ( surah al- Waaqi'ah 41-46)
semuga kita semua bukanlah dalam golongan ini..insyaAllah..
Salam ukhwah....wassalam.

Tuesday, July 21, 2009

semua dalam satu...


Oleh kerana dah tak ramai kat umah ni so kita pun kuranglah sikit mood nak masak memasak ..janji ada benda yang boleh dimakan dan seimbang cukuplah...jadi hari ni kita masak daging goreng kicap campakkan sekali dalamnya kentang n kacang sepat tak payahlah kena masak sayur lainkan..em.. punyalah cekap save tenaga..cili potong kasi lebih boleh kunyah2 jadi macam sambal belacan..malas punya pasal...rasa mengantuk je ujan2 ni..main pejam2 matalah kejap..

Alhamdulillah..kaki budak ni dah ok..tq semua..





Assalamualaikum semua..kalau dalam n3 yang terdahulu.. kaki je yang ber posing kali ni kita tunjuklah rupa tuan punya kaki..syukur Alhamdulillah kaki kak chik dah sembuh dan dia pun dah kembali semula kekolej...terasa pulak sunyi bila dia tak ada ni maklumlah genap sebulan dia mc n teman kita kat rumah.. kawan tenguk tv kawan makan (sampai naik tembam) kawan bergossip kawan gaduh dan segala macam kawan.. rindu pulak( lepas rindu kat tongkat yang dah tercampak kat tepi jelah)...

Di kesempatan ini kita ingin merakamkan ucapan jutaan terima kasih dari kami sekeluarga buat semua saudara mara dan kawan2 yang sudi datang ziarah..juga pada rakan2 blogger yang sama2 mendoakan agar kak chik cepat sembuh. tidak lupa buat doktor dan jururawat yang merawatnya dengan begitu mesra sekali..serta rakan2 sekelas dan sebilik dia yang terlalu banyak membantu...terima kasih yang tidak terhingga semuga kalian semua hidup didalam keredhaan Allah dan dilimpahkan rahmat olehNYA didunia dan diakherat..amin...

Sunday, July 19, 2009

lauk orang tua budak2 tenguk je..

Dah lama teringin nak masak sendiri lauk ni tapi selalu cansel sebab anak2 tak suka kali ni tak nak mengalah masak jugak... telur itik masak lemak dgn belimbing buluh... yang
berlingkar2 tu daun kunyit..ambek gambar pun ala kadar je sebab nak cepat2 senduk nasik...



ni pulak ikan kerapu goreng bercili...kegemaran kita ..makan licin sampai kepala pun tak tinggal kucing jilat jari jelah tak sempat nak numpang...hehe..

Saturday, July 18, 2009

chocolate cake..








kek ni tiga dara kita yang buat semalam....chim nak buat bekal ke pulau sibu johor ..projek fakulti...minah sorang ni minat sangat menyelam tu yang dia ambil course sains marine..10 hari disana ...risau juga hati ni . berbuih mulut pesan macam2.. jaga diri baik2 jangan buat tu jangan buat ni kena buat camni kena buat camtu..bok bek..bok bek..entah masuk kepala dia entahkan tidak.. macam ni lah jadi mak walau anak dah besar panjang pun masih lagi kena ingatkan semua..mudah2an Allah permudahkan segala urusannya disana dan selamat semuanya hendaknya...
layan gambar dulu resepi kita masukkan kemudian ya..

Thursday, July 16, 2009

SPAGETI....Aglio Olio Pedas...






Juadah makan malam semalam...spageti ni chim yang buat ..kalau tak silap resepinya dia ceduk dari majalah saji..ok juga rasanya...tq chim ..

Tuesday, July 14, 2009

Puding Pelangi








Puding ni kita buat speacial untuk mak mertua yang datang jenguk kak chik yang sebenarnya dah ok..biasalah orang tua suka makan kuih2 yang lembut n colourful...my MIL ni dah berusia 81 tahun tapi masih kuat dan cergas kita memang suspek...eh..respect giler kat dia ..mudah2an Allah berikan kesihatan yang baik dan panjangkan umurnya..amin...

Resepinya..
bahan A
20g agar2
7 cawan air
2 -3 cawan gula(ikut suka)
( masak hingga gula dan agar2 larut - tapis)

bahan B
1 tin susu cair
4 biji telur
4 sudu besar tepung kastad
sedikit garam
1 tsp vanilla
bahan C
pewarna merah hijau dan kuning

campur semua bahan B putar hingga sebati satukan dengan A naikkan keatas api kacau hingga mendidih..bahagikan 3 bahagian campurkan dengan pewarna...sendukkan kedalam loyang berselang seli semasa masih panas lagi...biarkan sejuk...masukkan dalam petiais..

jemput makan..

sambal tumis udang

ikan kerapu goreng


sayur lemak putih



alamak nasi tak masak lagi.....