BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Wednesday, August 12, 2009

bingka labu

Salam ...doa dan harapan agar semua kawan2 dan keluarga sihat walafiat...dijauhi dari bala penyakit yang melanda negara kita diwaktu ini....

Sebenarnya dah lama sangat kita teringin nak buat bingka labu...tapi keadaan dan masa selalu saja tak mengizinkan..semalam kita free sikit dan semasa pergi pasar nampak pulak buah labu..apalagi kita pun beli dan stat projek membingkakan labu tu..

Sumber dari myResepi.Com...c/p dari umah Ct delima..tq ct..

Bahan-bahan: (Untuk acuan bulat berlubang tengah berukuran 35cm)
5 biji telur Gred A
200 ml air
300 ml pati santan (boleh juga guna santan kotak)
200 gm tepung gandum
180 gm gula halus
1/2 camca teh garam
1 camca teh esen vanilla
450 gm labu manis, dikukus hingga lembut dan dilecek halus

Cara-cara:

1. Satukan kesemua bahan dalam satu bekas kecuali labu lecek. Kacau menggunakan wisk hingga sebati dan gula hancur. Tapis adunan.
2.Masukkan labu manis yg telah dilecek halus tadi. Gaul hingga rata.
3. Tuang adunan tadi ke dalam tin bulat berlubang tengah yg telah di sapu mentega dan dialas dasarnya dgn kertas. Sapu juga mentega pada permukaan kertas tadi. (ct guna loyang biasa jer)
4. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 200C selama 40 minit. Biarkan sejuk sebelum dipotong.

18 comments:

ain said...

salam kak....sedapnya bingka labu tu. fav hubby gak. semlm sy buat bingka kentang, hubby suruh buat bingka labu pulak nxt time. nak kena gi cari labu nanti.

Mdm Lulu said...

wah..shedapnye tgk bingka labu..nak sikit...mdm x pandai wat la..

ima said...

salam Datin El...nampak sedap je bingka labu tuh...pasti lebih sedap kalau dapat merasa...huhu

MaNjE said...

datin,
manje kat depan umah ni..
dtang bwk piring,
nak makan bingka labu...

Datin El said...

ain..salam..buatlah mmg sedap tapi sape yang tak tahan boleh angin satu badan..selagi tak lepaskan angin tu ..seksa nanggungnye..hihi

Datin El said...

mdm lulu..boleh apa salahnye bagi add nanti akak pos laju2..

Datin El said...

ima..salam..nak merasa marilah sini..ade lagi ni kita simpankan seketoi..hehe

Datin El said...

Manje..oh..patutlah bunyi loceng kuat sangat kat luar tu..rupanya ada manje meh2 masuk ambek sndiri nak banyak mane..hihi

vee said...

sedapnya bingka labu tu kak el..mmg faveret ktorg tu..mintak sikit boleh?

hidet said...

sori..x kenal..bingka labu tu apa?

LiNda said...

salam Datin el..

ala.. bingkang labu lah. Memang syiok okeh . dulu time kecik2 selalu berebut ngan abg2 nak ambik yang kerak2 dia tuh. Besh kan..

c-idah said...

dh lama xmakan bingka labu nie..
idah xpandai buat,
selalu mk yg wat..
sedapkan?...

suka :)

kuih nie boleh dibakar @ kukus kn?
kalau xsilaplah..

idah suka yg dibakar..

Datin El said...

salam vee..nak banyak pun boleh..mailah sini..

Datin El said...

hidet..bingka labu tu sejenis kuih yang diperbuat dr labu. setengah orang panggil kuih bakar labu..buah labu tau tak?

Datin El said...

linda..kerak die memang best ek akak pun suka gak ..kadang2 kopek yang garing2 sampai botak kuih..dulu2lah..

Datin El said...

c.idah..akak tak penah lak kukus tapi bolehlah try nanti...labu ni buat lepat pun sedap tau.

hidet said...

buah labu saya kenai la..kat umah saya ada tanam pokok labu..
tapi bingka labu or kuih bakar labu tu x kenal..

huhu..maybe kalau makan saya tahu kot kuih apa..

Datin El said...

hidet..ha..dah ade buah labu tu..kalau nak tau camne rasa n rupa bingka labu mintalah org umah tersayang tu buatkan resepinye akak ade bagi.cuba ye..