BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Friday, August 28, 2009

juadah berbuka hari ke 7 ramadhan n resepi cheese brownies

Asam pedas ayam

bawal putih kukus

peria goreng

cheese brownie ( buruk rupanya sbb tangan menggigil almaklum puasa hihi..alasan.)


Alhamdulillah selesai juga memasak hari ni..lepas masak rasa lembek lutut ..menggigil ligat sangat kot tadi....besuk insyaAllah nak gi ziarah MIL di teluk intan tu yang kita buat cheese brownie 2 bekas satu untuk buka ptg ni sambil pulangkan bekas jiran2...dan sebekas tu bawa balik kg..
diatas permintaan teman blogger ( lyn) kita sertakan disini resepi cheese brownie harap lyn cubalah nanti ye..

MARBLE CHEESE BROWNIES

Bahan-bahan Brownies :
250g butter
1 cwn serbuk koko
3 biji telur gred B
1 1/2 cwn gula castor
1/2 cwn susu cair
1 1/2 cwn tepung gandum *Ayak dgn BP & SB
1 tsp baking powder
1 tsp soda bikarbonate
1 tsp esen vanilla

Cara-cara:
1. Cairkan butter. Masukkan serbuk koko dan kacau rata.
2. Handwhisk gula dan telur. Masukkan ke dalam adunan butter+koko. Kacau sebati.
3. Masukkan susu cair dan kacau sebati.
4. Masukkan tepung+BP+SB sedikit demi sedikit sambil dikacau hingga sebati. Akhir sekali, masukkan esen vanilla dan kacau rata.
5. Panaskan oven pada suhu 175 darj cel. Alas loyang 10" x 10" dgn grease proof paper. Biar kertas berjuntai pada dua belah yang bertentangan supaya mudah mengeluarkan brownies.
6. Tuang adunan brownies ke dalam loyang dan ratakan. Tinggalkan sedikit untuk membuat marble di atas lapisan cheese nanti.
7. Bakar selama 20min menggunakan api atas dan bawah

.
Bahan-bahan lapisan cheese:
250g cream cheese
1 cwn gula castor
1 biji telur gred B

Cara-cara:
1. Pukul cream cheese hingga gebu.
2. Masukkan gula dan pukul lagi hingga sebati.
3. Masukkan telur dan pukul lagi hingga sebati.

*Selepas 20min keluarkan brownies dari oven. Tuangkan adunan cheese dan ratakan. Paipkan baki adunan brownies ke atas lapisan cheese dan lorekkan corak ikut citarasa. Masukkan semula ke dlm oven dan bakar lagi selama 15min atau sehingga cheese masak. Biarkan sejuk sebelum dipotong.




resepi kita c&p dari blog cm ..tq

25 comments:

ain said...

salam datin El...dah cukup lawa dah lorekan cis brownie tu kak. klu sy yg buat lg ler out. straight line yg tak pernah nak straight.hihi

mcm2 gak akak masak ek. sebab tu lah menggigil kepenatan. sy ni pun klm kabut gak sbb ipo n family nak dtg buka. baru pas siap buat ns minyak ni. td menjala ngan buat kuih tepung pelita. ponattt!!!

ekhh....melalut pulak. hihihi...sori ye kak. selamat berbuka puasaaa!!!

vee said...

wah! byknye juadah berbuka puasa ari ni..sedap2 plk tu..telan air liur je la kak..cheese brownies tu w.pun tgn menggigil tetap cantik & menarik cam org yang membuatnya..hehe..

Datin El said...

ain..akak dapat bygkan ponatnye ain..tp tak pe ganjarannye sangat besar yg penting ikhlas..

tak melalutlah akak sedia membacanya..hihi

Datin El said...

vee..apa yang byknye biasalah satu yg bapaknye suka satu yg anaknye suka pastu sayur cukuplah ..emaknye numpang je kat mana2..hihi.

geraugebang said...

bestnya datin el. Asam pedas ayam paling best. Kalau makan lauk ni tak leh campur lauk lain dah.

MAMASYAZA said...

terliur nengok bawal putih kulus tu...sedapnya...nak try la resipi brownies tu

Datin El said...

gerau..anak2 kita pun kalau mkn asam pedas tak leh campur ngan bende lain ..telur mata kerbau boleh pulak..

Datin El said...

mamasyaza..cubalah insyaAllah menjadi

DrSam said...

asam pedas tu yang buat tak tahan air liur ni...

MaNjE said...

datin,
ade lagi tak brownies untuk cik manje? heheh~

MamaFaMi said...

Jeles betul tengok orang yang rajin memasak ni. Berderet-deret hidangannya. Mama ni nak masak satu pun bercinta. Kalau nampak berderet-deret lauk atas meja tu, gamaknya 'memasak di dapur orang'lah jawabny!

Datin El said...

DrSam..salam..minat asam pedas juga ke..?

Datin El said...

Manje..sorry sesangat dah bwk balik kg semua lah..len kali eh..hihi

Datin El said...

mamafami..lama tak singgah..tq mama ingat lagi kat kita..rajin ke..sebenarnya dah terpaksa nak buat mcm mana kalau nak ikutkan hati nak golek2 je..hehe.

Linda_Shamsul said...

salam Datin...linda ada juga cuba buat marble cheese brownies tu...tp tang atas tu..cheesenya tak berapa nk jadi....Datin punya meletuppp tu...linda punya line tu..terus tenggelam..hehe.

bintangku said...

menggigil sbb lapor ker kak? Heh heh heh.. tp rasanya tetap sama jgk kan? Mesti sedap. Nnt nak try lar jgk..

bintangku said...

kak... nak tanya skit... tu resepi cheese brownies kan? Mana cheesenye?

fzi said...

Salam datin...
banyaknya juadah berbuka... nampak sedap semua... yang paling terliur tuh yang ada bunga kantan kat atas tu.. asam pedas ayam...hehe.. sodappp...

Sofia said...

Assalamualaikum wbrt :)

Saya suka Asam Pedas Ayam :)

phalla said...

hi , your site is good, can we exchange link?
here is my link
http://khmerlovenews.blogspot.com

I hope you can

Best regards,
phalla

Datin El said...

linda syamsul..cuba lagi dan lagi ye..akak mula2 buat pun tak menjadi juga ...insyaAllah boleh..tq

Datin El said...

bintangku..a'ah lah kot tu yg menggigil tangan...akak dah masukkan resepi cheese..t.ksh tlg ingatkan akak tak perasan..hehe dah tua lah katekan..

Datin El said...

fzi.peminat asam pedas juga ye..tp bulan puasa ni tak tahan sangat nak makan pedas2 pedih perut.

akak masak ala kadar je klu anak2 balik masak lebih sikit.

Datin El said...

sofia..wkumsalam..samalah dengan anak2 akak suka sangat asam pedas ayam ..klu nak rasa mehlah singgah sini ye..

Datin El said...

phalla..t.ksh sudi ke blog saya..saya pun dah jadi pengikut awak.salam sejahtera semuga sihat selalu hendaknya.