Assalamualaikum... semuga semuanya sihat sejahtera didalam menjalani ibadah puasa..
semalam kita sempat memasak kari tulang dengan rebung..pertama kali kita makan lauk ni ialah dirumah bakal besan ( insyaAllah) dilangkawi..sangat sedap maklumlah makan kat rumah orang ..anak2 kita yang tak suka makan kari pun terus jatuh cinta dengan masakan kari ni..selalunya kita masak kari daging dengan kentangkan tapi cubalah pulak kita tukar kentang kepada rebung
bahan2
2 kg tulang lembu( kita campur dgn daging cincang)- rendam dgn air tepung gandum utk hilangkan bau hamis daging
2-3 ketul rebung kuning( apa2 jenis pun boleh tp jgn yg jeruk ..berbau)
rempah penumis
daun kari
bawang merah/putih/halia - dikisar
3 sudu makan cili kisar
lengkuas- ketuk
5-6 sudu makan rempah kari daging- bancuh dgn air
2 sudu sos tomato
1 cwn santan pekat
air asam
kerisik
air
garam/serbuk perasa /gula
minyak
panaskan minyak masukkan rempah tumis dan daun kari-hingga naik bau
masukkan bahan2 yg dikisar ,lengkuas dan cili giling - hingga masak / garing
masukkan rempah kacau dan tambahkan sedikit air biar seketika hingga rempah betul2 masak
masukkan sos tomato - kacau selalu
masukkan tulang / daging tambah air sedikit hingga daging tenggelam - besarkan api bila mendidih kecilkan api ketahap minima tutup periuk biarkan merenih hingga daging empuk ( kita masukkan sudu makan ikut petua supaya daging cepat lembut)
bila daging dah lembut masukkan santan /asam jawa / kerisik
masukkan rebung garam /gula/serbuk perasa
bila rebung dah lembut bolehlah diangkat dan dihidangkan.
SELAMAT BERAMAL
MASAKAN RAYA 2025
1 day ago
24 comments:
salam datin...sedap kari tulang ni datin tapi tak boleh selalu...
cikmanggis..memang tak boleh selalu tapi sekali makan banyak hehe
wah... nampak lazat arr... tp masih lg pantang mkn rebung tu.. tgg ler anak dah setahun lebih, baru ler berani mkn skit. hu hu hu..
bintangku..owh..rebung tak eluk eh untuk org2 baru bersalin ..kita wlupun dah tua tp bab pantang2 ni tak berapa tau..
salam datin el,mdm lulu xpernah makan kari tulang dgn rebung..selalu klau mdm masak rebung dengan perut ...tp dgr tajuk kari tulang dengan rebung mcm sdap je...
mdm lulu..kalau tak penah kena cuba ye..tapi tak boleh selalu maklumlah tulang lembu ni byk lemak tak berapa eluk utk kesehatan..perut dgn rebung memang sedap tu..emmmm tahan nafsu..
salam datin..wah lazat sungguh lauk ni...mengoda kalbu..
bakal besan????? tak lama lagi nak dapat menantu ke?lehlah jemput ke kenduri kawin nanti..
pagi-pagi tengok lauk yang begitu menyelerakan itu memang cubaan betul.
DrSam..sabo ye dr..lama lagi ni nak tunggu buka ek..slmt berpuasa dari saya buat dr sekeluarga t.ksh sudi singgah
kakInaKL..kat umah kak ina lagi mcm2 lauk tak berani nak jenguk selalu takut tergoda
insyaAllah bulan oktober ni anak sulung nak menikah..tp kat umah perempuan dilangkawi..kita buat kenduri kesyukuran je kat kg dijb jika sudi jemputlah nanti ye.
wah, sedapnya datin el. Selamat berpuasa. datin suka masak ni ek. Mesti ni feberat datin ya.
gerau..a'ah kita mmg minat sangat tp tak boleh makan dgg sebenarnya sbb kolestrol tinggi tp kite curi2 makan juga hihi..
salam datin El...1st time dengar kari tulang ngan rebung ni. mesti sedap kan..???
tahniah ye kak, soon nak dapat menantu!!
ain..cubalah buat insyaAllah sedap..
terima kasih ain..dah sampai jodoh dia tak boleh nak tahan2 kawenkan jelah..
Kak El..sedapnya kari tulang dgn rebung tu..terbau2 sampai sini..
vee..hehe..amek bau jelah ye
salam ramadhan datin,
wah enaknye ade kari tulang..
tapi kite tak boleh makan rebung...huuu~
mm pertama kali dengar rebung masak kari, interesting ni kenalah pulak letak kerisik tu waduh meletop best.
manje..nape tak boleh makan rebung?
kakda..try jgn tak try ye.
bestnye rebung..lama x makan rebung..balik kg nanti masuk kebun cari rebun best gak ni..
kite selalu ke pasar, ada jual rebung jeruk..tak leh bau, mesti kite nak wek wek..rebung ade satu bau yang lain macam..teringin jgk nk mkn, da cuba tapi tak berjaya..huuu
hidet..kalau dah masuk kebun tu ameklah lebeh sikit campak2 kat akak eh..
manje..tu yg jeruk mmglah macam tu yang makcik guna ni rebung lain ok je tak berbau..tp klu nak ilangkan bau rebung jeruk tu celur dulu pastu buang airnya..baru masak..
Post a Comment