BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Monday, August 10, 2009

Pie kentang ..





Baru2 ni kita bertandang kerumah kawan baik kita kak nah @ cm...kita dihidangkan dengan pie kentang ..rasanya sangat enak..apalagi kita pun mintalah cm ajar camne nak buatnya..seminggu jugalah perap resepi tu ..tadi kita agak free dan cubalah buat pie kentang ni Alhamdulillah jadi pun...tq kak nah...oleh kerana resepinya main agak2 je jadi kita tak tayang kat sini..tapi jika ada permintaan kita tak akan hampakan dan kongsi resepi tu sama2 ...salam semua.

inilah resepi pie kentang seadanya...pakai agak2 sendiri tau..

bahan inti

minyak jagung -untuk menumis
bawang besar- di cincang
kentang- potong kiub
daging atau isi ayam cincang
cendawan butang- potong kiub
susu segar-3/4 cawan kalau guna 6-7 biji kentang
2 sudu besar tepung gandum
lada hitam serbuk pati ayam gula dan garam secukup rasa.

cara buatnya lebih kurang macam buat inti karipap..

tumis bawang hingga layu masukkan daging/isi ayam biar sekejap masukkan kentang ,cendawan kacau rata masukkan susu dan tepung juga semua perisa kacau selalu supaya tak berkerak bila dah agak kering dan kentang dah lembut tutup api..masukkan inti didalam bekas pie dan paipkan topping diatasnya..bakar dlm oven lebih kurang 20 min dengan suhu 120c atau hingga toppingnya keperangan...anak2 kita siap tabur cheese lagi kat atasnya..

topping

tepung kentang
air
lada hitam serbuk pati ayam dan garam

bancuh semua bahan dengan air agak2 sebab kita akan masukkan dalam piping bag dan gunakan nozel bintang untuk di pipekan ke atas inti kentang tadi...rasanya semuanya terror2 n faham cara nak buatnya kan..so cubalah ye..

22 comments:

geraugebang said...

nampak sedap sangat ni buk el. waduh bagaimana sih mau rasa.

mummyseri said...

salam datinel..
mesti sedap pie ni..sharela resepi coz my doter mmg suke mkn mknn brasaskan kentang so leh try wat nnt...:)

blogresipi said...

Dapat seketul yg kecik tu pon okey buat breakfast esok... hehehhe :D

Datin El said...

geraugebang..mau rasa?.ya gampang aja..datang saja kesini dong..masih banyak lagi ni..cepatan..

Datin El said...

mummyseri..salam memang sedap..nanti kita letak resepinya ya..tq.

Datin El said...

blogresepi..ijan mane cukup yang kecik tu nanti akak pos kan yang besar ye..tungguuu...

Suzi said...

anak2 saya sukalah kentang ni...datin el, jgn lupa ye share resepi...

ain said...

salam datinel....sy pun lama dh teringin nak buat pie kenrang. nanti akak letak resipi yer. mesti sedap!!!

DrSam said...

saya yang dalam kepantangan ini, melihat pie kentang itu harus boleh langgar pantang :)

hidet said...

er...apasal saya tengok mcm x sedap jek menu kali ni? hehe

LiNda said...

salam datinel ...

amboiii...sambil jalan-jalan dapat makan, dapat resepi ekh.. bestnya. ekekek

CT Delima said...

datin... memang nampak sedap pai tu... bagi ler kita kongsi sama resepi nya...ble ehh..nak jugaaa!

Datin El said...

suzi..memang sesuai sangat untuk budak2 sebab tak pedas..insyaAllah nanti akak letak resepinye ye..

Datin El said...

ain..ok2 nanti akak letak tq ain..

Datin El said...

DR sam..kenapa pulak dalam kepantangan tak sihat ke..jaga diri bebaik ye DR..

Datin El said...

hidet...meh sini akak nak suap mulut tu dengan pie kentang ni baru tau sedap ke tak...grrrrrrrrr..

Datin El said...

Linda..salam..kitaorg berdua ni pantang ade resepi baru tak yah mintak dah bagi dulu...hehe

Datin El said...

CT delima..boleh..boleh..jap lg akak letak resepinye ye..

c-idah said...

lama xsinggah sini,macam resepi..

sedap2..
anak2 suka kentang..
kalau ada resepi nk gak menyalin nie.. :)

Datin El said...

c-idah...salin n cube ye..anak2 akak pun suke..

MaNjE said...

salam datin
da lama betul manje nak membuatnye,
belum ada masa..
bila ada masa, pelanggan pulak takde..begitulah sebaliknya..
entah bila la dapat buat sendiri~

Datin El said...

manje..salam..takpe banyak mase lagi ..bile betul2 free buat lah ye pastu hantar 2-3 ketul kat sini ye..kikih