BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Tuesday, September 1, 2009

nasi ayam dgn ayam panggang yogurt....berbuka semalam

nasi ayam

ayam panggang yogurt

sup

kuah cili

sos kicap

kuih ketayap ( termontel lah pulak)

Semalam kita masak nasi ayam je sebagai juadah berbuka ..tapi kali ni kita gu kan (kawan) dengan ayam panggang yogurt ..sedap tau..kalau tak caya cuba buat ya.



RESEPI AYAM PANGGANG YOGURT


Bahan-bahannya:

2 keping paha ayam
2 inci halia muda
4 ulas bawang putih
2 sudu besar kicap manis
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar madu
3 sudu besar plain yogurt
2 sudu besar gula merah atau gula melaka
1 sudu teh garam
1/2 kiub ayam

1/2 sudu teh garam
2 ulas bawang putih
1 inci halia

Cara-caranya:

Tumbuk 2 ulas bawang putih dan 1 inci halia dengan garam sampai lumat,perap pada ayam selama 1/2 jam.Blend halia muda,bawang putih,gula merah,sos tiram,kicap manis,yogurt dan garam serta kiub ayam sampai sebati.Masukkan dalam kuali dan masak dengan api yang sangat pelahan sampai pekat.

Ayam dibakar sampai masak .Sapukan dengan bahan bahan yang dikisar tadi dan bakar sekali lagi.Apabila ayam dah bertukar warna keemasan ,terbalikkan dan sapu dengan bahan bahan yang dikisar tadi sampai
Bahan-bahannya:

2 keping paha ayam
2 inci halia muda
4 ulas bawang putih
2 sudu besar kicap manis
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar madu
3 sudu besar plain yogurt
2 sudu besar gula merah atau gula melaka
1 sudu teh garam
1/2 kiub ayam

1/2 sudu teh garam
2 ulas bawang putih
1 inci halia

Cara-caranya:

Tumbuk 2 ulas bawang putih dan 1 inci halia dengan garam sampai lumat,perap pada ayam selama 1/2 jam.Blend halia muda,bawang putih,gula merah,sos tiram,kicap manis,yogurt dan garam serta kiub ayam sampai sebati.Masukkan dalam kuali dan masak dengan api yang sangat pelahan sampai pekat.

Ayam dibakar sampai masak .Sapukan dengan bahan bahan yang dikisar tadi dan bakar sekali lagi.Apabila ayam dah bertukar warna keemasan ,terbalikkan dan sapu dengan bahan bahan yang dikisar tadi sampai keperangan dan bolehlah diangkat.


p/s ..tapikan kita tak bakar dua kali kita masukkan ayam dalam sup hingga 3/4 masak keluarkan baru kita lumur dgn rempah kemudian baru bakar hingga keperangan ..selepas dikeluarkan kita sapu dgn butter supaya nampak cantik dan berkilat.

c&p dari blog cm..tq kaknah...

27 comments:

Sofia said...

Assalamualaikum wbrt :)

Sedapnya..... Hmm... Terbayang kenikmatannya... :)

MaMaSyAzA said...

wah sedapnya.....boleh masak utk anak2

ain said...

aduhh kakkkk...sedap2 semua tu!!! ngences jadinyaa..hihi

vee said...

salam akak..mmg kecur giler tgk nasi ayam n ayam panggang yogurt tu..nak try buat jgk la nnti..len kali klu v g umah akak blhla mskkan resepi ni ye...hee..

LiNda said...

salam datin ,

kebetulan saya pun nak gi tesco . so..beli ayam and nak try pulak cara nasi ayam datin nie.. tak pernah bubuh yogurt..

tq..muahh !

bintangku said...

wah... ayam panggang tu... peberet part tuu... menjejes ayaq liuq..

fzi said...

Salam datin...
sedapnya nasi ayam tuh... ayamnya nampak mengancam ngancam...terliur lah pulak datin...heheh

Datin El said...

sofia..wkmslm wmbt..tengah2 lapar ni mmglah terbayang2kan..

Datin El said...

mamasyaza..anak2 mmg suka nasi ayam..buat jgn tak buat ya..

Datin El said...

ain..lap bibir yg ngences tu ye.hihi

Datin El said...

vee..salam..trylah vee pasti tak kecewa..boleh apa salahnya..

Datin El said...

linda..cuba ya linda..pasti anak2 suka..

Datin El said...

bintangku..hehe..trylah ya.

Datin El said...

fzi..salam..kita pun masih terlior menyesal pulak tak makan byk2 smlm.hehe

~PakKaramu~ said...

Salam ziarah dari Pak Karamu

Datin El said...

pak keramu..salam dan terima kaseh sangat2 sudi singgah umah kita..

MaNjE said...

waaa..sama la kuih ketayap kita..
best makan yang debab2..cepat kenyang..

zaidharis said...

owh,
macam mengancam je ayam yoget tu,
hehehe~

datin xde buat delivery service ke?
hehehe~

Leya said...

Datinel....dah lama rasanya tak makan kuih ketayap...tak nampak pulak kat bazar ramadhan...klu tahun yg lepas suami sll beli kuih ketayap buat berbuka puasa...

cikmanggis said...

hari ni masak apa datin..eh sape pak karamu datin?

Datin El said...

Manje..hehe..debab2 lah bez kan..intinya banyak..

Datin El said...

zaidharis..lama tak singgah sini ingatkan dah lupa..

tak leh lah nak buat delivery service sebab sehari masak tiga hari tak masak ..hehe

Datin El said...

cikmanggis..otak tengah dok ligat pilr nak masak ape. eh jgn main .pak karamu ni ahli pemikir @ org politik kot..hihi

Datin El said...

leya..akak jarang sangat pg bazar ramadhan tambahan pulak kat sini tiap2 petang hujan..

Datin El said...

leya..akak jarang sangat pg bazar ramadhan tambahan pulak kat sini tiap2 petang hujan..

geraugebang said...

sedapnya nampak ayam datin ni. drumstik tu yang best.kalau dapat seketul pun dah suka.

Datin El said...

gerau..hehe..nanti kita pos 4 ketui 2 utk gerau 2 utk bang badang..