BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Tuesday, July 14, 2009

Puding Pelangi








Puding ni kita buat speacial untuk mak mertua yang datang jenguk kak chik yang sebenarnya dah ok..biasalah orang tua suka makan kuih2 yang lembut n colourful...my MIL ni dah berusia 81 tahun tapi masih kuat dan cergas kita memang suspek...eh..respect giler kat dia ..mudah2an Allah berikan kesihatan yang baik dan panjangkan umurnya..amin...

Resepinya..
bahan A
20g agar2
7 cawan air
2 -3 cawan gula(ikut suka)
( masak hingga gula dan agar2 larut - tapis)

bahan B
1 tin susu cair
4 biji telur
4 sudu besar tepung kastad
sedikit garam
1 tsp vanilla
bahan C
pewarna merah hijau dan kuning

campur semua bahan B putar hingga sebati satukan dengan A naikkan keatas api kacau hingga mendidih..bahagikan 3 bahagian campurkan dengan pewarna...sendukkan kedalam loyang berselang seli semasa masih panas lagi...biarkan sejuk...masukkan dalam petiais..

16 comments:

en_me said...

chantek mcm pelangi ghiteww.. ehehe, salamm

LiNda said...

wah.. akak ini mesti menantu kesayangan !

Kat rumah saya pun puding or lengkong adalah dessert yang paling teratas.

Semalam saya buat lengkong Sirap .
esok lusa saya buat puding pelangi plak . Terliur okeh !

Kak Nora said...

Datinely,
Akak suka blog 'dapur umi' akak tak pandai masak, Akhir-akhior ini, baru nak berjinak-jinak di dapur.jadi blog 'dapur umi'jadi ilham.

Datin El said...

en-me..t.ksh sudi singgah..pelangi tiga kaler..hehe

Datin El said...

LiNda..menantu kesayamgan..tak tau lah pulak..tp akak sayang kat MIL
akak tu byk yg akak belajo dari dia.lengkung merah...dah lama tak makan..

Datin El said...

kak Nora..t.ksh banyak sudi singgah dapur saya ni..haha..gelak besar saya dapur umi jadi ilham kak nora ni..saya pun tak pandai masak saja buat2 macam pandai..hehe..mekaseh..

cikmanggis said...

opah belum balik teluk intan ke?kirim salam opah ya!

geraugebang said...

Tapikan datin el, gerau tak pernah nengok pelangi warna cam ni. Ini pelangi negeri mana ya? he he he. banyak komen pulak ye? gerau buat pun warna yang pelik yang kalau pelangi tengok, dia pun sekeh gerau.ha ha ha.

Datin El said...

Cikmanggis..dah balik semalam..insyaAllah nanti kita sampaikan salam CM tu..tq..

Datin El said...

geraugebang..kita tukar nama lah..puding traffic light..ok tak..gerau..

Ayohwang said...

Macang-macang name makanang deh. Pelangi, hujang panas, bulang, bintang, matahari, ...lagi, lagi, lagi...

Mesti sedap deh. Kalu dok dekat, pok gi mitok sekeping...

DaliaLiyana said...

alahai sedapnyer...kalau bg kan best..bg resipi tak best la...huhuu

Datin El said...

ayohwang..biasalah pok orang kita ni memang kaya nama makanan tahi itik pun dorang bagi nama kat kuih..pelikkan..pok nak ke nanti kite pos laju2 ye..

Datin El said...

Dalialiana..t,ksh sudi singgah..nak jugak ke..bagi add nanti akak anta ye..

geraugebang said...

puding traffic light. Macam ok. Proceed.

Datin El said...

geraugebang..ok jadi..hehe