BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Tuesday, May 11, 2010

Mee Kari



Assalamualaikum dan salam sejahtera....hari ni kita cuti makan nasi kita makan mee kari pula..resepi yang sangat sedap ni kita dapat dari blog nina aka SL.... tak rugi kita selongkar sweetlily kitchen macam2 ada...
tolong sediakan tisu secukupnya pada sesiapa yg makan mee kari ni ye..bukan apa bila makan peluh dan air hidung melimpah2 keluar..hehe
resepi ni kite cnp dari rumah nina tq n minta halal ye nina..


Bahan-bahan:
1 peket mee kuning - celur dan toskan airnya
500gm dada ayam - potong kecik-kecik
200gm isi kerang
segenggam lada kering - potong2 dan rendam dengan air panas **
segenggam udang kering - rendam **
4 biji bawang merah - sederhana besar **
3 ulas bawang putih **
1 inci halia **
3 sudu makan serbuk kari - buat paste
1 tangkai kayu manis
3 kuntum bunga lawang
3 pcs tahu goreng - potong2
4 pcs fish cake - potong
1 kotak santan - 200ml - bancuh bersama 1/2 cawan air
2 1/2 cawan air
1 cawan jus asam jawa
bahan hiasan: sawi celur, taugeh celur, bawang goreng, telur rebus, cili merah, dan yang sewaktu dengannya...

Cara membuatnya:
- Kisar bahan yang bertanda **.
- Panaskan minyak dalam periuk. masuk kayu manis dan bunga lawang.
- tunggu hingga naik bau. kemudian masuk bahan kisar tadi.
- gaul hingga garing.
- masuk paste kari dan gaul hingga pecah minyak.
- masuk jus asam jawa. tunggu hingga mendidih.
- kemudian masuk 2 1/2 cawan air. masuk ayam.
- biar kuah mendidih menggelegak hingga minyaknya naik ke atas.
- kemudian masuk tahu goreng, fish cake dan isi kerang.
- masuk garam dan sedikit gula hingga cukup rasa..
- biarkan dalam 5 minit. kemudian akhir sekali masukkan santan.
- Biarkan mendidih seketika. Tutup api.
- tuang ke dalam mangkuk yang berisi mee kuning yang di celur.
- hidang bersama bahan2 hiasan...

34 comments:

kakcikseroja said...

tengok gambar tu.. teringat pulak dah agak lama kakcik tak buat mi kari.. tunggu permintaan dari anak2 dulu.. :)

ain said...

mee kariiiii!!!! sedapnyaaaa!!! anak yg kat N9 suka mkn mee kari.

Datin El said...

kakchik salam

kalau buat tu lebihkalah semangkuk untuk saya..hihi
tq kakchik..

Datin El said...

ain salam..

mak2 ni selalu ingat makanan kegemaran anak2 kan ain..tp anak macam buat dono je fav kite..

LiNda said...

Mee kari . Teringat saya time duduk kat Perak . Asal ada sesuatu majlis penting, menu dia mesti Mee Kari . Dahlah tuh . Sedap !

Now, saya busy . Tak sempat nak buat . Aiih nampaknya kena order kat gerailah ...

Nur -al- Ain said...

laparnye... ni kalau tgk bulan puase,menangis ni. hehehe

DrSam said...

Salam Datin. bila datin cerita keluar air hidung melimpah tu terus berpeluh kepala saya (saya selalu berpeluh kalau terlihat lada atau makanan yang nampak macam pedah :)

MAMASYAZA said...

sedapnya akak

mummyseri said...

salam kak.
yelahh..lama x mkn mee kari..:)
sedappppnyerr ..
lapala pulak:)

indahhouse said...

salam datinel,
ada mee kari! bestnya! last week nak buat, tapi terbuat mee lain sbb tak cukup bahan yg sedap. hikhik. teringin sangat nih.

Datin El said...

lida salam..

hehe kira menu wajiblah tuh..org perak mmg pandai masak mee kari kot sbb ipar2 akak klu buat mmg sedap ..

busy berbisnes ye..semuga sukses selalu ..

Datin El said...

Nur-al-ain salam

tq sudi singgah
tak bulan puasa pun klu tak dapat mau nangis juga ni..hihi

Datin El said...

DrSam salam

tak tahan pedas ke?
lg pedas lg sedap tau dr..hehe siannye..

Datin El said...

MAMASYAZA salam..

bolehlah tahan kesedapannye hehe..
t.ksh..

Datin El said...

mummyseri salam..

lapar ye..mai lah sini pekena semangkuk mee kari..

Datin El said...

indahhouse salam

kalau dah teringin ..kena buat cepat2 nur..nanti kempunan pulak..hihi

piewahid said...

salam Datin,
singgah ziarah, jamu mata & telan air liur d waktu t/hari :)

Am said...

salam datin... bila tengok resepinya xla susah ya...xpenah lagi try buat sendiri wpun saya n hubby suka makan mee kari...weekend nnt boleh la cuba..thanks share recipi nih :D

Amy Syaquena said...

assalam...salam kenal dari saya..1st time berkunjung di teratak u nie..nice blog..untuk mengeratkan lagi saya dah jadi salah seorang follower u...klu ada masa jemput la keteratak amy ye...

fuzidss said...

Salam.. lama dah tak masak ni.. anyway seksinya mangkuk tu

zaidharis said...

ummie,nak jugak,
anak ummie yang sorang nie tgh lapar,
pastu kempunan mee kari,
hehe~

zaidharis said...

ummie,
nak jugak,
anak ummie yang sorang nie tgh lapar,
huk3~

mohdandmeriam said...

salam adtin..thanks for sharing the recipe..raya tahun ni nampaknya cadang nak buat mee kari..asyik nasi je..cuba tukar menu tentu seronokkan...hehe datin sihat ke..kami semua sihat je..

zulkbo said...

salam datin..
sedapnya mee kari
sayanggggggg...
saya tak tahan pedas la
he he..

Datin El said...

piewahid salam .

kesiannya telan airliog je..hehe

Datin El said...

Am salam
mmg senang pun nanti try buat ye Am..

Datin El said...

fuzidds salam..
haha mangkuk pun leh seksi..tq ye.

Datin El said...

zaidharis salam

alahai lapar ke..nanti pi makan ye nak bg mee kari pun dah selesai..sori.

Datin El said...

kakyam salam

wah.. raya nanti boleh lah kite pi makan mee kari kat umah kakyam ye..

Datin El said...

Amy Syaquena salam
t.ksh banyak sudi follow makcik..

Datin El said...

Zulkbo salam

laa..ye ke tak makan pedas..rugilah oak.........

bspotgurl said...

okay, akan dicuba resepi ini

cikmanggis said...

minta semangkok!!!lapar ni:)

Amy Syaquena said...

salam berkunjung...wah buka2 je bukan nak baca entry dulu tapi sibuk tengok pic..nyum..nyum..sedapnya mee kari..serius terliur..