BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Monday, May 24, 2010

Chocolate Cheese Cake









Selamat malam dan selamat berehat bersama keluarga semua...jom layan kek istimewa ni yang memang sedap dan mudah pula menyediakannya...kita cnp resepinya dari blog sahabat tercinta kita cikmanggis ..tq ye Kak Nah cayang...kek ni kan lebih enak dimakan setelah kita sejukkan dulu dalam petisejuk..tapi kalau dah tak sabar makan jelah masa panas2.. pun okey...


bahan-bahan


(A)
180 gm butter
20 gm serbuk koko
170 gm gula halus
4 biji telur
120 gm tepung naik sendiri
1 tsp baking powder

(B)
500 gm cream cheese
120 gm gula halus
1 tsp esen vanila
2 biji telur

Cara-caranya:)

(A)

  • Ayak tepung,serbuk koko dan baking powder 2x-ketepikan
  • Pukul butter dan gula hingga gebu
  • Masukkan telur dan pukul lagi .
  • Kemudian masukkan tepung dan kacau sampai sebati-ketepikan
(B)


Pukul keju hingga kembang.Masukkan gula,pukul lagi hingga gula hancur.
Masukkan telur dan esen vanila dan pukul hingga adunan benar-benar sebati

  • Sapukan loyang dgn butter dan alas dgn kertas minyak.
  • Tuangkan separuh adunan (A) kedalam loyang.
  • Kemudian tuangkan (B) hingga habis.. keatas (A)
  • Akhirnya tuangkan adunan(A) yang separuh lagi ke atas(B)
  • Bakar hingga masak.

22 comments:

cikmanggis said...

salam Datin..wah datin dah mula mengganas ni hehe ..cm memang suka kek ni...salah satu kek yang jadi febret kita..selepas kek coklat datin tu:)

ain said...

saya suka any ciskek. selalu main beli kat secret recipee je.nak buat mcm tak cukup rajin.hehehe

zulkbo said...

SALAM..
sedapnya..
saya makan murtabak jer
malam ni..
orang rumah buatkan..

LiNda said...

Salam Datin ..

wahh... Kek febret CM ngan Datin rupanya ...

Patutlah nampak sweets jek ...

Kakasma said...

EL..kita tengok cheese guna sampai dua tu yg ngeri..tapi mesti sedp niekan..huhuhu selalu kalau gi supa tengok cheese tu.dah pegang letak balik..

Datin El said...

Cikmanggis salam

mengganas..haha.macam bujang senang pulak..tq ye mmg ngam dgn tekak kite..

Datin El said...

ain..salam

cubalah ain tak susah..bila dah mula buat mesti ketagih..hihi

Datin El said...

zulkbo salam

sedap tu murtabak..kirim salam kat org rumah eh kite nak resepi boleh tak..serius ni..selama ni asek beli je..

Datin El said...

linda salam

hehe ..yang sweets tu kek ke orang nye..

♥LOVE2COOK♥ said...

Haishhhh, sedapnye kek tuh Datin!!! Did U keep some for me??? hehe...;)

Dear, there are some awards waiting for U at my space...;)

kakcikseroja said...

Kalaulah dapat makan...yummy! (nak buat tak reti dan tak rajin..hehehe..)

zaidharis said...

Huh,
hari-hari makan ngan mata je,
bila bleh makan dgn mulut ni?

cipta lcd y bley teleport la.

zarin said...

mudah nak buat ye kak? saya suka cheese cake tp takut nk membuat sebab takut mr tong yg kenyang hihi..kalau mudah nak membuat, boleh ler saya buat jugak nanti :D

indahhouse said...

salam datinel,
apa khabar kak? dgar cite kurang sihat..moga makin baik ya kak..
kita nak numpang choc cheese cake ni. kalu datinel buat, sure buat saya meleleh punya.. ;)

Datin El said...

love

hi..ada lagi..cepat2 nanti licin..
tq bagi award lg nnti akak sewa lori pi angkut ye..tx.

Datin El said...

Asma
jangan beli kat supermarket beli kat kedai barangan bakery..murah berganda2..cuba ye pasti tak menyesal..

Datin El said...

kakcik seroja

ala..jauhlah kite klu tak bole pas kat kakcik sikit kan..

Datin El said...

Zarin

mudah je dik..jangan takut mencuba insyaALLAH menjadi..selamat mencuba.

Datin El said...

Zaidharis


Aduhai mesti dah kurus kering ni..
makan jgn tak makan badan nak pakai lama kena jaga kesihatan tu tau..
Ataupun dicadangkan cepat2 kawen..mesti kenyang selalu..hihi

Datin El said...

indahhouse

salam..akak dah sihat sejahtera..
nur..cuba ye buat kek ni..mesti che'abg suka..

mohdandmeriam said...

salam datin..terlewat kakyam singgah rumah datin ni..tak apalah kan..sedapnya chocolate cheese cake tu..nak minta malulah..hehe

Datin El said...

kakyam salam


hehe..tak payah malu2..kak yam buka mulut je nnti kite suapkan..hihi