BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Monday, March 29, 2010

Tiramitsu..


70g sugar
2 eggs york
1 egg( total 3 eggs)

50 g hot water
10 g gelatin
dissolved or panaskan pun boleh

250g cream cheese
30 g condensed milk
50 g fresh milk

250g whipping cream or fresh cream

coffee syrup

3 tsp instant coffee
80 ml water
60g sugar
50 g coffee paste

sponge fingger or sponge cake

method.

cream sugar and eggs until sugar dissolved - tak payah kuat
cream condensed milk and cream cheese until creamy add in egg mixture- cream well
add in geletin yang dah dissolved tadi
in another bowl whisk whipping cream- sehingga kembang dan gebu campurkan ke adunan tadi
gaul hingga sebati ..susun sponge fingger didalam bekas tuang sedikit adunan cheese ratakan ..ulang lagi hingga sponge fingger dan adunan cheese habis (lebih kurang 4 layer)...sejukkan dalam peti sejuk sekurang2nya 3 -4 jam sebelum dimakan..





hasil kerja sambil lewa anak dara....comot coreng nasip baik sedap n sekejap je licin..tq amim cayang..( ni mesti kes rela dalam paksa)

16 comments:

cikmanggis said...

hohoho sedapnya datin..nanti nak buat la...meleleh air liur kita

ilah jy said...

mengancammmmnyeee.. minta sebijik antau ke keramat ni...leh tak?? hehehee...tak pernah masak lagi tiramitsu ni.. beli ada ler..

piewahid said...

ya allah, sedapnya nampak!
untung datin ada mcm2 skill.
sy melongo je la nengok :D

mohdandmeriam said...

salam datin..nampaknya kak yam dapat pingat johan kali ni..sedap nampak tiramitsu datin ni..nantilah kak yam cuba..apa khabar..diharapkan datin n keluarga sihat sejahtera.

zaliana said...

salam datin el
waduuuh! sungguh buat terliur...

Yat Maria said...

salam datin El..

sedap tiramisu tu..so far lom try lagik..cuma byk kali makan jer...ada kelapangan kita pon nak try buat jugak nih..

Datin El said...

cikmanggis..buatlah pastu hantaq mai kat sini sikit ye..

Datin El said...

ilah jy..nanti kite pos laju ..maleh nak drive jln ke keramat jem teruk..

Datin El said...

piewahid..rasa pun sedap tau cubalah ajak cikadik buat ..resepi dah ade tu..

Datin El said...

mohdandmeriam..salam kak yam ..cuba ye senang je..saye sihat je ujan2 ni asik makan je badan pun dah menembam..t.kasih kak yam.

Datin El said...

zaliana..hehe kesian dia mailah sini akak bagi seketoi..

Datin El said...

Yat Maria..salam ..cubalah buat ye pasti tak menyesal..

ima said...

salam datin el...alamak cantiknya kek...rasanya tak usah ceritalah mesti sungguh lazat tak terkata...hehe

Datin El said...

salam ima..hehe rasanye mmg sedap tapi tak boleh makan byk2 ..bahaye beb..manis dan lemak berkrim.tq

Mak Su said...

fuiyooo... Datin El.

saya tak boleh tengok ni... tadi saya baru intai2 kek kat secret recipe.... :)

tq sudi folo blog saya

Datin El said...

Mak su..t.ksh sudi singgah..kita pun tak boleh tenguk tu yg tpakse buat baru puas makan anak branak..hihi