BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Wednesday, March 3, 2010

Chicken Mandy

Sekejap ada


sekejap je dah nak tak ada

Salam semua...dah selalu sangat makan nasi melayu so kita ubah selera dengan nasi arab pulak ..chicken mandy ni sangat2 kite gemari ...Setiap kali ke tanah suci memang makanan nilah yang kite cari. tiap2 hari makan pun tak apa..selain ayam,kambing mandy pun sangat popular tapi kita tak makan kambing..Disini agak susah sikit kita nak jumpa restoran2 yang menyediakan menu ni ..tapi ada satu restoran diampang ( lupa pulak nama restoran ni..klu kite ingat kite bgtau nanti ye) memang sedap tapi biasalah harganya faham2 jelah..
tapikan tak payahlah makan kat restoran kita masak sendiri lagi best taklah susah sangat dan bahan2nya pun senang nak dapat .. ok silalah layan resepi ni yang kite ambil dari Golden Recipes..

1 ekor ayam - potong empat
2 s/t mandy mix spice *
3 cwn beras basmati- basuh dan rendam 30 minit-toskan
2 s/b butter
1 biji bawang besar - finely chopped
1 tomato - finely chopped
1/4 cawan grated carrots
1 biji green bell pepper
2 s/t mandy spice
2 pieces dry lemon- tak bubuh pun
4 cwn air
rempah penumis -cengkih buah pelaga dan lada putih biji ( kayu manis tak perlu)
stok ayam @ kiup pati ayam

Mandy mix spice*
2 sudu kecil buah pelaga
2 sudu kecil cengkih
2 sudu kecil lada hitam
1 biji buah pala
1 inci halia
4 helai bay leave @ daun salam
blend semua bahan hingga halus- jika ada lebih bolih simpan dalam petiais .

1- bersihkan ayam lumur dengan mix spice dan garam perap sekejap
masukkan dalam mangkuk atau loyang tutup dgn alluminium foil bakar selama 40 min..klu yang suka garing setelah 40 min buka penutup ( alluminium foil) bakar lg hingga ayam kekuningan..

untuk nasi
1- panaskan butter tumis bawang dan rempah penumis hinnga wangi masukkan mix spice carrot lada hijau dan tomato
2- masukkan air ..garam.kiup ayam bila mendidih masukkan beras..tanaklah diatas api atau pun gunakan rice cooker..

Nasi bersama chicken mandy ini sangat sesuai dimakan dengan dalca dan acar timun..
it's simply delicious, enjoy.

10 comments:

ain said...

tu hari masa visit hubby kat Doha, saya mkn ns mandhi sana..mak aiii.. memang sedappp!!!!

Datin El said...

ain..mmg sedap kan..ape lg cube try buat lah pulak mmg berbaloi2..

bspotgurl said...

mandy spice tu nak beli kat mana? shopping complex ade tak?

Achik said...

salam datin..
terliur nya tengok ayam tu..
menyimpan hasrat nak mkn nasik ni..
tgu sikit hari lagi, bila da boleh makan nasi, kite nk order dekat suami..hihihi..

♥LOVE2COOK♥ said...

Hi Kak, sedapnya chicken mandhi!!! Nakkk...

Uiks, dah abis ke??? uwaaaa :(

Datin El said...

bspotgurl..kan ade saya sertakan cara nak buat mix mandy spice..senang aje ..cuba ye..tq sudi singgah.

Datin El said...

Achik..siannye tak boleh mkn nasik ye..nanti order jgn tak order ..

Datin El said...

love..hehe i'm sorry..

DrSam said...

kalau tak ingatkan nak jaga badan, memang habis satu dulang mengadap nasi mandhi ni. Di K.L ni Restoran Al-Daifa paling best setakat ni.

Datin El said...

salam DrSam..lame tak dgr berita ..kalau jaga badan makan setengah dulang dah lah..hihi..t.ksh