BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Tuesday, March 23, 2010

kek marble berkeju




Makan kek lagi...tak jemu2..badan pun dah macam kek 3 tingkat...memang suka buat dan suka makan lepas tu menyesal tak sudah....resepi kek ni biasa je cuma kite tambahkan cream cheese...kalau nak tau rasanya cubalah ye..

Bhn
250g tepung naik sendiri } ayak
1st bpowder } sukat membumbung
200g gula castor - boleh kurangkan jika manis( mmg kena kurangkan)
6 biji telur
1sb ovalette
2sb susu pekat manis
50g susu cair/air ( kite guna susu segar)
90g myk @ 175g butter cair ( gunakan butter cairkan dan masuk semasa panas)
1sb choc.emulco
esen vanilla
125 g cream cheese
Cara
Pukul semua bhn kecuali keju dan minyak sehingga gebu dan pekat (bertukar kaler jadi putih)masukkan keju dan pukul lagi.
Last sekali mskkan minyak dan gaul sebati ngan whisker
Ambil 1/4 adunan dan campurkan emulco ( kite gunakan pewarna hijau)
Marblekan ikut suka.
Acuan 10x10 ( X2 ADUNAN)
Bakar hingga masak...


21 comments:

cikmanggis said...

yuhuuu..tuan tanah!!! kita datang nak makan kek ni hihi

piewahid said...

slm datin el,
t kasih kongsi mcm² resepi & menu.
moga bahagia slalu..

mohdandmeriam said...

salam datin,dapat johan kali ni hehehe..rajin datin masak n baking membaking ni..mesti sedap kek tu..air tangan ibu kan..

Sue said...

saya mmg suka makan kek marble..tapi yang berkeju ni tak pernah lah..

Sue said...

saya memang suka kek marble tapi yg berkeju x pernah try..

♥LOVE2COOK♥ said...

Hi Datin, sedapnya kek tuh! mintak cikit!!! :)

Take care ya...

Datin El said...

cikmanggis..dtg tangan kosong ke ..ala bawaklah karipap ke laksa ktan ke..baru best...

Datin El said...

piewahid..salam semuga en piewahid pun berbahgia selalu hendaknya..t.ksh juga dari saya..

Datin El said...

Kak yam..kadang2 rajin tetapi selalunye malas..hehe tunggu mood juga memasak ni..t.ksh kak yam.

Datin El said...

Sue..salam..akak pun main bantai je tapi menjadi pula..hihi.

Datin El said...

love..hi..nanti akak pos ye sayang..

cikmanggis said...

datin!!!!ooo Datin!..lepas makan laksa pengsan ko?hihihi

ima said...

salam datin el...kek marble memang sedap...kalau berkeju tentu lagi sedapkan...

Datin El said...

CM..cis dengkinye TAU..huhu

Datin El said...

ima..salam sedap tapi ...bahaya makan slalu tq ye ima.

Mamatkamal said...

Lovely cake!

Datin El said...

Mamatkamal..t.ksh sudi singgah.

Achik said...

salam datin, ada lagi tak kek ni? kite terlambat datang...harap2 ade laa..hehehe

Datin El said...

Achik..dah takde kite nak anto kat umah dia tak bukak2 pintu..kenapa tak boleh masuk ek..

fuzidss said...

salam Datin- thanks kerana sudi singgah. Menghargainya dan kembali kunjung ya...:)

Datin El said...

fuzidss..salam t.ksh kembali.