Salam....jom layan resepi yang sangat enak dan amat mudah untuk disediakan ni...kalau tak percaya cubalah mesti puashati punya... resepi nya kita c&p dari umah inahar...tq ye puan doktor.. resepi asal dari mana tak perasan pulak .. nanti kita cari ...
2 ekor ikan bawal ~ (kita guna ikan kerapu )
1/4 cawan tepung serbaguna
2 helai daun limau purut ~ hiris halus dan digoreng garing, toskan
minyak utk menggoreng
Bersihkan ikan dan keringkan.
Salut dgn tepung(kering) dan goreng hingga keemasan.
Hidang atas pinggan dan tuangkan sos daun limau purut keatasnya.
Taburkan daun limau purut yg dah digoreng atas ikan.
Utk Sos :
5 ulas bawang putih ~ dicincang
3 ulas bawang merah ~ dicincang
5 bj cili padi hijau ~ diicincang
5 bj cili padi merah ~ dicincang
3 helai daun limau purut ~ dihiris halus
3 sudu besar sos tiram
1/4 cawan cuka
3 sudu besar sos ikan
2 - 3 sudu besar gula
garam secukup rasa
1/2 cawan stok ayam ~ kita guna 1 ketul kiup pati ayam
1 sudu kecil tepung jagung ~ bancuh dgn sedikit air minyak
Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan cili hingga wangi.
Masukkan kesemua bahan2 lain kecuali bancuhan tepung jagung.
Masak hingga mendidih.
Masukkan bancuhan tepung jagung dan biarkan sehingga sos menjadi sedikit pekat.
Tuangkan atas ikan dan tabur dgn daun limau purut yg dah digoreng.
PAKAI TONGKAT DAH
3 weeks ago
6 comments:
salam datin..awalnya masak..pantas dan cekap giteww
cikmanggis..tu juadah semalamlah CM dah almarhum pun tp pg td baru bersempatan menayang..tq
yummy..mesti harum dan enak kan ikan nie..nyam nyam..
salam datin sedapnya ikan goreng bersos daun limau purut tu ya.. bila ada daun ni masakan jadi wangi n menambat selera kita kan..
Achik..yelah anak2 semua suka..bila dah boleh makan nnti trylah buat ye..
mohdandmeriam...betullah mmg sedap..sesuai utk semua ..t.ksh.
Post a Comment