BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Tuesday, March 30, 2010

Kerutup Daging...







selamat tengahari semua..dah makan..kalau dah makan Alhamdulillah kalau belum nak ajak makan ngan kite lauk kerutup daging..sedap tau ..ni first time kite cuba padahal rempah kerutup dah berzaman beli duk betapa kat dalam esbok...resepi ni kite dapat jauh nun dirumah fzi dikelate tapi sorry ye fzi akak memandai2 nambah memacam sudahnye kerutup fzi hitam pekat akak punye coklat hitam2 manja gitu..tapi yang pastinya rasanya sungguh sedap tambahan pulak bila dimakan dgn nasi putih panas2 ...aduhai..resepinya kite cnp dari blog fzi terima kasih daun keladi ye fzi...


Resipi Kerutup Daging
bahan2nya:

  • setengah kilo daging filet/ros *dipotong tebal2*
  • bawang merah besar 2 labu
  • bawang puteh 3 ulas
  • halia 1 setengah inci
  • lengkuas 1 inci
  • serai 2 - 3 batang
  • sedikit udang kering( kite tah bubuh)
  • Rempah kerutup 3 sudu besar
  • pati santan tiga suku cawan
  • kerisik
  • asam keping
  • garam
  • manisan
kite tambah sedikit cili mesin.. 2 sudu besar sos tomato dan 2 sudu besar sos cili.

Cara2nya:
  1. Bawang merah, bawang puteh, halia, lengkuas, udang kering ditumbuk lumat kemudian ditumis.
  2. Biarkan masak tumisan sebelum dimasukkan rempah kerutup yang dibancuh dengan sedikit air terlebih dulu.
  3. Masak lagi sampai tumisan masak elok dan naik minyak.
  4. Kemudian masukkan daging. Biarkan empuk baru dimasukkan serai dan asam keping.
  5. Tambahkan santan dan sedikit air masak.
  6. Masak menggunakkan api dapur yang kecil - sederhana.
  7. Perasakan dengan garam dan manisan.
  8. Dekat2 nak angkat baru dimasukkan kerisik.

Sekian, selamat mencuba.... :)


12 comments:

Sheila Shafea said...

salam DatinEl...wah meriah tu ade dgn kerutup..sdp mkn dgn nasi belauk or nasi mnyak ni..lama x mkn balik kelantan nnt nak cari rempah nya ..selalu terlupa nak kirim rempah ni kan MIL...cantik pingan tu..nice flower

cikmanggis said...

salam datin.sedapnya kerutup.baru baca n3 terbaru kat blog mat gebu tentang air kencing tikus.kebetulan pula Liza dpn rumah pesan suruh basuh dulu bersih bersih botol atau tin yg baru dibei takut ada kencing tikus.selalunya air kotak.Takut pulak baca cerita tu dan cerita apa yg berlaku pada din beramboi.

malang tidak berbau kan.kita tak masak ari ni.Lapar la datin!!

inahar ali said...

salam rindu datinel..fuiyooo..dh lama x masak kerutub nih..resepi fzi ni dh lama kita simpan..nmpak gayanye kena tryla!! pepun tunggu mood kenduri dh ilang br leh wat..hehe!!

Datin El said...

sheila..akak makan ngan nasik putih je..nanti kirim lebih sikit ye..ala pinggan lame sheila..tq

Datin El said...

cikmanggis nape tak masak tak sihat ke..tulah kesian pulak kat din beramboi kite minat kat lawak spontan die ..kena lebih berhati2 dan jaga kebersihankan..

Datin El said...

inahar..kena buat tau pastu hantar sepinggan kat sini hehe..

mohdandmeriam said...

salam datin..kerutuk daging memang sedap ..kak yam suka masakan tu tapi cucu2 tak berapa gemar sebab mereka tak makan daging ..kalau buat dengan ayam tak berapa umplah..kak yam pun dah baca pasal air kencing tikus tu.. takutlah ..nampaknya kita berhati2lah ya..

Datin El said...

salam kak yam..memang budak2 suka sangat makan ayam tak pernah jemu ..kita pun suka daging tapi tak boleh makan byk kolestrol tinggi..sama2lah kita jaga kesehatan ye kak yam.t.ksh

geraugebang said...

datin, sedapnya kerutup tu...terima kasih sebab lampirkan resepi sekali...nanti kita nak cuba...tunggu ya.

Datin El said...

geraugebang..ok kite tunggu kat pintu eh..

mizwa said...

As Salam DatinEl...salam kenal dari sy..ada resepi2 best kat sini nnt ley dtg lgik..jemput le ke umah kita lak..

fzi said...

Salam datin...
Soriii... baru nampak kerutup daging dekat blog datin masa ggoogle tadi...ohh nampaknya lewat datang bukan sehari dua, dah berbulan...huhu
Thx k datin terai resepi...bila semak resepi daging kerutup tu, baru terperasan saya tertinggal boh cili kering dalam resepi... nak kena up-date balik nih dekat blog...hehe