BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Wednesday, March 31, 2010

Paratha Egg Rolls & Kurma Daging..

dapat selamatkan 4 ketul je tuk ambek gambo


kurma daging

Assalamualaikum dan selamat pagi semua..baru hari ni dapat peluang buat paratha egg roll ni kira dah ketinggalan keretapilah kite ni ek..kalau tak silap bulan lepas berlumba2 kawan2 lain yang dah buat resepi ni ..tapi takpe lambat pun lambatlah..hee memang sedaplah dan mudah je buatnye kite buat pagi tadi untuk sarapan tapi yang tak bestnye melecur jari jemari kite semasa menggulung paratha ni tau ..macam nak nangis huhu..merah pedih...tapi berbaloi baloi...

resepi kite cnp dari blog Hana di jepun nuuuuu...tq Hana.




Bahan-bahan
  • 5 keping frozen plain paratha - jenama kawan@lain
  • 5 biji telor - dipukul sedikit
  • sedikit daun bawang - hiris halus
  • 1/2 biji bawang besar - dicincang halus
  • sedikit lada sulah
  • garam secukup rasa
  • sedikit minyak zaitun untuk menggoreng paratha
  • beberapa keping slice cheese (jika suka utk dimakan begitu saja)

Cara-Cara

  1. Panaskan non-stick pan dan letakkan beberapa titis minyak zaitun dan goreng paratha hingga sedikit garing kedua2 belah. Buat hingga siap dan ketepikan.
  2. Dalam mangkuk lain, campurkan telor bersama bawang, daun bawang, lada sulah dan garam. Kacau rata.
  3. Gunakan pan yang sama tadi, letak sedikit minyak dan tuangkan 3 sudu besar adunan telor, biar adunan membulat dan tekapkan segera paratha yang telah digoreng tadi.
  4. Masak lebihkurang 2 minit dan bila adunan telor telah melekat pada paratha, angkat ke dalam pinggan leper. Buat hingga habis.
  5. Gulungkan terus ketika masih panas. Potong sebesar 1 1/2 inci dan atur dalam pinggan. Hidangkan bersama kuah kari ayam dan sedap dimakan ketika panas2 suam.


14 comments:

MamaFaMi said...

Mama pun dah pernah buat paratha egg rolls ni. Tapi my son suka yang ada cheese dalam tu, walaupun he's not a cheese lover...

Ely Hasrul said...

menariks!

Datin El said...

Mamafami..kalau ada cheese lagilah sdap kite anak beranak memang kaki cheese..hehe..tq mama sudi jenguk kite..

Datin El said...

Ely Hazrul..t.ksh sudi singgah sini senang2 datanglah lg..

cikmanggis said...

salam datin..cm dah buat minggu lepas tp tak sempat ambil gambar..datin punya kurma daging mmg ummp

Sue said...

salam..biasanya paratha ni makan dengan gula je tapi lepas ni nak kena try buat resepi ni pulak..

piewahid said...

salam datin,
singgah mengunjungi kengkawan & bace n3...
bila terdesak nak tukar2 menu, tau la sy kat mana nak carik resipi... t kasih ya...:D

Datin El said...

CM..Salam..ala rugilah tak ambil gambar kamera baru tu..kurma sempoi je main campak2..

Datin El said...

Sue..ye ke makan ngan gula ..akak tak pernah pulak nanti nak trylah..tq sue..

Datin El said...

piewahid..hehe tungu terdesak ke..jemputlah datang ye..

umihoney said...

looks delicious..good with any curry I suppose..thank you for sharing.

Datin El said...

salam umi honey..terima kasih..

mohdandmeriam said...

salam datin..salam singgah.. dari jauh lagi dah bau haruman masakan datin..macam2 kita boleh belajar..kalau masuk rumah datin kak yam mesti bawa buku n pen..rasa rugi tak salin resepi..TQ..

Datin El said...

salam kak yam..YA ALLAH terharunya saya..t.ksh sangat2 kak yam apalah sangat masakan saya ni saja melayan hobi dan seronok sangat tenguk anak dan suami berselera makan masakan kita..t.ksh sekali lagi dan selamat mencuba ye kak yam..