BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Monday, March 8, 2010

Leg of lamb roasted.....

kambing golek

tinggal tulang




Salam semua....gambar diatas tu tiada kena mengena dengan tajuk dan resepi dibawah yang kite nak kongsi dengan kawan2 semua...gambar2 tu adalah diantara menu dimajlis kesyukuran yang kite adakan dikampung tempuh hari..sekejap je selesai 2 ekor kambing tu...malangnya kita tak sempat nak dapatkan resepi dari Pak Buang..beliau adalah salah seorang tukang masak diistana johor..dan sangat disayangi oleh Almarhum Sultan Iskandar ...KAMBING GOLEK Pak Buang ni memang sangat istimewa..
Tapi untuk hari ni kita share resepi leg of lamb roasted dari kak Nita Serawak yang dah pernah kita buat ...menurut orang yang memakannya memang sedap.Tq kak nita...so kawan2 cuba ye..
tapi sory sukatannya kena agak2lah ye sebab kita tak sempat nak salin kat tv..laju sangat..

bahan A
1 batang kaki kambing
yogard secukupnya
bawang putih( banyak)*

bahan rempah untuk dimesin lumat

halia
kicap masin
lada putih
mustard
bawang putih
rosmary
minyak zaiton

bersihkan kaki kambing cucuk2 dagingnya dan sapukan dengan yogard masukkan@ selitkan bawang putih sebiji2* kedalam daging yang dicucuk tadi...perap semalaman.
kesat2 daging hingga kering sedikit kemudian sapukan dan lumurkan rempah.
bakar hingga daging masak jika sukakan daging yang agak juicy bungkus daging dgn alluminium foil sebelum dibakar..

bahan sos
butter
sedikit minyak
bawang besar
bawang putih
sos tomato
sos tiram
lada hitam
air
tepung jagung

panaskan butter dan minyak tumis bawang putih dan bawang besar campurkan sos tiram sos tomato lada hitam dan air bila dah mendidih masukkan tepung jagung.

23 comments:

S.I.T.I said...

adoi datin...terliur pulak nak masak camni. kaki kambing takde, kaki rusa boleh kot...

Ayohwang said...

Uuh Datin, sedapnye lamb chop tu. Tengok kambing dok tengoh bakor tu, sayu ghase. Ingat ke kambing pok......

fzi said...

Salam datin..
Ishk terliurnya tengok kambing golek tu datin... kira dah jadi 'masalah problem' bagi saya ni datin sebab dari ari tu lagi duk teringin nak makan kambing panggang ni, tak dapat2 lagi...hehe
Yang jadi belom sampai hajat tu sebab teringin kambing tempatan yang duk kat kampong2 tu...hehe

Datin El said...

S.I.T.I..kaki rusa lglah best siti jgn kaki ayam sudah...hehe

Datin El said...

pok.tq singgah umah kite mmg sdp sampai tak cukup2 pok jgn sedeh..ni kambing import kambing pok org buat akikah..mati dlm iman.

Datin El said...

fzi..teringin ..ade ape2 ke ni..kambing tempatan byk dijual dipasar ..cubalah buat nnti kempunan pulak.

kakyong said...

Fuh....sedapnyaaa...bila nak buat lagi? Jemput la kakyong lain kali ek..hihi

Datin El said...

KAKYONG ..OK..OK..NNTI KITE JEMPUT JGN TAK DTG PULAK TAU..

Faz said...

hehe terliur..
smenjak jadik org utara ,suke mkn kambing.. especialy ns beriani kambing ;p

Datin El said...

Faz..dah jd org utara ye..selalulah pekena nasik kandaq no..sedapnye.

kak ina kl said...

salam datinel...memang kesukaan kami sekeluarga tu...

lain ek resepi nasi mandhi kamu..lehlah try nanti..tergiur menenguknya.

ain said...

mak aiii...tengok kambing golek tu, dah macam meleleh dh air liur ni!!

DrSam said...

ini baru kalah mat Arab...

inahar ali said...

waduh datinel..roasted lamb ni mmg feveret kita suami isteri..huuhu!! kalu dpt makan free lg bestkan..hehe! pepun ni kena masuk list nih..(tp kena tunggu cuti la dulu!)

Datin El said...

kak ina kl..nanti try ye..kite buat resepi yg senang2 je..tapi sedap tau..

Datin El said...

ain..jamu mata je ye..hihi

Datin El said...

Dr Sam..mmg ade sikit2 pun..hehe

Datin El said...

inahar ..minat ye..nanti try ye..

annie said...

Salam Datin, t/kasih sudi jadi follower saya, saya membalas kunjungan, suka blog ni, bagi saya idea nak masak apa, hari2 pikir pening gak kan dan menu pun tak bertukar, jemu, Datin bagi info, saya try realisasikan...

Datin El said...

salam annie..kepala sy pun nk pecah tiap hari dok mmikir nak masak apa..nnti kita kongsi2 eh..

cikmanggis said...

cam rizal tu..hehe rizak kawal kambing panggang ke kihkih

Datin El said...

cn..A'ah rizal..tak terkawal dia bila kambing kena serang..

Anonymous said...

Boleh mintak no phone pak buang tu x?dulu pnah order kambing golek dgn dia,tapi hilang plak contact no dia..kambing golek dia mmg power!