Resepi kek ubi kayu ni kita ceduk dari MyResepi...memang sedap sesangat terima kasih yang tak terhingga pada pencipta resepi ini...Ubi kayu ni ialah buah tangan yang dibawa oleh abang kita tempuh hari..masih ada sikit lagi dalam petiais kita cadang nak goreng je nanti...so layan ye resepi dibawah ni..
Bahan-bahan ( 9 inchi persegi )
- 1½ cawan (375g) Mentega
- 1½ cawan Gula Halus
- 5 biji Telur
- 1½ cawan Tepung
- ½ tin Susu manis
- 1 sudu makan Baking Powder
- 3 cawan Ubikayu (sagat & tapis)
- 1 sudu makan Vanilla
Cara-cara
- Pukul Mentega & Gula sehingga kembang. Masukkan Telur satu-persatu sambil di pukul. Masukkan Tepung, Susu pekat, Baking Powder sambil di pukul. Masukkan Ubikayu & akhir sekali Vanilla. Sedikit pewarna kuning jika suka.
- Bakar 175 Celcius, selama 45-50 minit sehingga masak.
6 comments:
datin rajin ek masak, tapi selalu habis ke?
err, kalau tak habis bley anta kat saya, Universiti Malaya tau, kolej sepuluh, ngeee...
zaidharis..mana rajinnya..kalau ada mood masaklah ...selalunya saya masak taklah banyak sangat cukuplah untuk 4-5 org kalau nak kena hantar kat kolej sepuluh saya masak lebeh eh..tungguuuuuuuu..
sedap ke kek ubi..mana sedap dari bingka ubi
Sedapnye kek ubi kayu... napelah diorang dah tak jual ubi kayu kat sini sekarang..huhuh
cikmanggis..sedaplah kek lagi almaklumlah bahan2nya pun lebeh banyak ..ada telur ada mentega..trylah CM mmg sedap resepi ni..
blogresepi..salam..tinggal kat mana..memang susahlah nak dapat ubi kayu yang eluk kalau ada kat pasar pun dah kering..
Post a Comment