BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Friday, April 17, 2009

Paru goreng berlado & sup sayur





Salam dan selamat tengahari semua...hari ni el tinggal dengan anak2 aje jadi seperti biasa masak pun seadanya dan mengikut citarasa tekak sendiri...el dan anak2 memang suka makan paru tapi tak boleh buat selalu sebab ada yang kurang berkenan..oleh kerana lauk ni kering je terpaksalah masak sup sayur ni untuk melicinkan lagi perjalanan nasi ke perut hehe..

paru belado (sesekali berbahasa minang)

bahan2

paru
cili kering
bawang merah
bawang putih
asam jawa
gula/ garam/ kunyit serbuk/ minyak untuk menggoreng dan menumis

bersihkan paru kemudian direbus sekejap..setelah itu hiris nipis2 dan gaulkan dengan sedikit garam / serbuk kunyit..goreng hingga garing..ketepikan

cili kering bawang merah dan bawang putih di kisar halus
panaskan minyak dlm kuali dan tumiskan bahan yang dikisar tadi hingga betul2 masak dan pecah minyak masukkan gula air asam dan garam. teruskan masak hingga sambal agak kering..
kecilkan api masukkan paru yang telah digoreng tadi dan gaul rata...hidangkan.

kuantiti bahan diatas tu agak2 lah ye ..bolehkan.

2 comments:

Anonymous said...

paru tu mmng pebret sy...nk mek resepi boleh?

Datin El said...

hai reen..boleh sesangat..silalah..cuba jgn tak cuba eh..mudah dan rengkas..