BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Sunday, June 28, 2009

kek keju sempoi...






kek ni anak ketiga kita yang buat..Chim. sempoi je..tak de hias2 .buat pun kerna terpaksa bimbang keju yang kat petiais tu rosak membazir pulak....

resapi yang digunakan paling senang dan tak banyak bahan..

500g cream cheese
150g gula castor
100g cream putar
5 biji telor
2 tsp jus lemon

putar cheese dan gula- kembang
masukkan telor sebiji2
masukkan cream putar n jus lemon
putar hingga sebati..

untuk base chim gunakan biskut chipsmore - hancurkan dan gaul dengan butter hingga boleh kepal....

t.ksh chim walau pun masa buat tu muka chim kelat sebab tak ikhlas sangat hehe( umi tau tau) tapi kek ni memang sedap..t.kaseh daun keladi ehh...

24 comments:

vee said...

kak..kecur tgk cheese cake tu..mcm kat secret recipe gitu..v nak sepotong blh??

LiNda said...

Datin El..,

walopun sipembuatnya kelat...tapi kek dia nampak sweet tau ..

hermm.. memang nampak menyelerakan. Apatah lagi selepas makan durian . badan panasss, so.. ini boleh menyejukkan .

izan said...

datin el,

mesti sedap rasanya, manis campur kelat.... hihi...

pandainya ank datin el buat... nak kena puji selalu tu, nanti2 bila minta buatkan lagi... dia senyum memanjang...

- zan suka juga kek keju.... selalu beli keju + cappucino...

Datin El said...

salam vee..3 potong pun boleh...meh laa..dtg amek..

Datin El said...

liNda..kek ni mmg menyejukkan tekak lepas makan durian tp menambah memberatkan badanlah camne ek nak kuruskan badan tolonggggggggg.

Datin El said...

izan..hehe manis2 kelat gitu..lepas ni dah susah nak mintak tolong.. dah nak balik ukm 5 julai ni...kena buat sendirilah jwpnye..

zaidharis said...

haih,
anaknya pun pandai masak? abesla, beratur kot nanti nak amek menantu, hehehe~

datin, senang ke bt chees cake nie? kalau cuba tak jadi caner? hehehe...

hurm, susah2 call chim tu je la kot, heheheh~

Datin El said...

zaid hai..mmg kena beratur kot..hanya yg sabar je yang boleh lekat ngan budak2 ni sebab byk ragam..buat nya senang tapi bab bakar tu kena hati2 ada beberapa petua utk dapatkan kek yg cun.

Leya said...

Datin El nampak kek mcm sempoi tapi klu orang mcm Leya la yg membuatnya belum tentu menjadi. Kena buat berulang kali baru jadi

mama Tiara said...

wuii. terliur tgk datin. tgk je dah tau sedap..

Datin El said...

cuba la leya..insyaAllah bt skali pn bleh jdk..tp,nk membakar tu kene ade carenye..

Datin El said...

mama tiara..ye ke terliur..meh la sni klau nk..

zaidharis said...

senang je nak dapat kek yang cun, pakai mekap tebal-tebal, hehehe~

Datin El said...

zaidharis..betul sgt tu kita mekapkan je nak nampak cunkan tapi kalau org biarlah mekap tipis2 bru nampak natural beuty tak gitu..

zaidharis said...

owh, datin memang dah cantik gituw, hehehe~

Datin El said...

zaidharis...dah tua lah ..mase mude2 dulu boleh tahan jugak kot..hahaha..

mama Tiara said...

iii sedapnya..nak try lah. mcm senang ja bahan2 nya tu

..gReNnzHeaRT.. said...

sori nyelit, nk tau kek ni pas tu bakar ke kukus ke camane?

..gReNnzHeaRT.. said...

nanti jawab tau..hehe thanx

Datin El said...

...gReHuzHeaRT..kek ni perlu dibakar tapi dibawah loyang perlu dilapik dengan bekas lain yang diisi air panas dan lapik dengan tuala{ waterbath) selepas dibakar kira 15 min tutup bahagian atas kek.selamat mencuba.

Anonymous said...

as salam kak...telor tu an nk asingkan ke Atau letak sbiji terus......n cover kek after bakar tu guna tuala annnn..... tq

Datin El said...

Anonymous..wkumslm..tak perlu asingkan putih dan kuning telur..cover atas kek bila nampak mcm dah msk dgn alluminium foil..utk elak kek retak dan hitam bhg atas..tq.

Salinah Hashim said...

Salam,krim putar tu mcm mane rupenye?kat mane kite blh dapatkannye..Nampak sedap,rase mungkin lagi sedapkan!!

Datin El said...

Salina Hashim..wkmslm..krim tu byk di supermarket dikedai2 bahan kek pun ada..cubalah n slmt berjaya..