BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Tuesday, June 22, 2010

Kacang pool Larkin...


Assalamualaikum....sejuk kan hari ni..pagi2 lagi hujan dah turun..mata pun kuyu memanjang tapi perut biasalah musim hujan2 ni minta diisi je...Terkenang pulak roti kacang pool yang kita makan diMedan Selera Bomba Larkin ketika pulang kekampung baru2 ni..nilah pertama kali kita mencuba dan terus jatuh cinta...cari punya cari jumpalah kita resepi kacang pool ni untuk kita kongsi bersama...kalau teringin cubalah ye..

Resepi Kacang Pool

Bahan-bahannya:

Kacang parang 2 paket (direbus hingga lembut dan kulitnya dibuang)
5 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
satu inci halia
sedikit jintan manis
sedikit garam

Cara-caranya:

1) Bawang merah, bawang putih, halia dan jintan manis dikisar halus.


2) Tumiskan bahan yang telah dikisarkan tadi dan bila naik bau masukkan
kacang parang dan sedikit garam.

3) Hidangkan bersama telur mata sapi, bawang yang dicincang dan cili hijau.


4) Perahkan sedikit limau kasturi dan bubuh sedikit lada putih diatas sajian.

5) Di makan bersama roti perancis atau roti potong yang dibakar(disapu mentega atau jem garlic bread)

Sumber: Unit Media & Komunikasi, Pejabat Menteri Besar Johor

24 comments:

kakcikseroja said...

Salam Datinel..

kakcik belum jumpa lagi roti & kacang pol ni kat KL (mungkin ada, tapi kakcik tak jumpa). Pernah makan masa pergi JB dan kakcik sukakannya. :)

zulkbo said...

salam..
nampak sedap.
tak pernah makan
lagi..tunggu
ke rumah Datin
la Raya nanti
he he..

DrSam said...

salam Datin. Pertama kali dengar Kacang pool ni :) Adakah ianya hanya didapati di bahagian Larkin sahaja?

CekWa said...

salam ziarah ke dapur umi. nice blog!

cikmanggis said...

Ingatkan orang spore je pandai masak kacang pool ni.eh boleh cuba ni:)

Deliah's Deli said...

salam...lama x mkn ni-sedapnyer:)datinel guna brand apa yer utk kacang phool ni..sy tgk ada maling(not sure halal@not) n kimball..:)

MamaFaMi said...

Salaam Sis...
Kita pernah buat dulu. Tapi kita mengelat sket, guna kacang dalam tin. Tak yah rebus rebus! Hehe.. Tapi tu la, kat rumah ni, kalau kita buat, kita soranglah makan...

Peri PiA said...

salam cik :)

saya xpenah buat ni,penah mkn kat restoran ************ xsedap lansung.hrp deco jer ctk

dia buat tawar,lps tu keluar blk

Datin El said...

kakcikseroja salam

kite pun tak penah jumpa kat kl ni tp mesti ada kot..kalau kat jb mmg popular n sedap..

Datin El said...

zulkbo salam

hehe raya tak masak ni zul kita makan beriani ..jemputlah datang..

Datin El said...

Dr Sam salam..

Saya pun tak pasti tapi yg popularnya di medan makan larkin nilah segala macam masakan org johor dijual disini..klu datang kena pastikan perut betul2 kosong..barulah boleh pulun makan semua..hihi.

Datin El said...

CekWa salam

terima kasih sudi ziarah kedapur saya...sempoi je kat sini..

Datin El said...

CekWa salam

terima kasih sudi ziarah kedapur saya...sempoi je kat sini..

Datin El said...

cikmanggis salam

orang spore n johor lebih kurang saja masak makannye..kalau dilarkin ni hujung minggu penuh dgn org spore je..

Datin El said...

Deliah's Deli salam

untuk lebih selamat guna kacang fresh...tapi leceh sikit..kimball halalkan..

Datin El said...

MamaFami salam

guna kacang dalam tin pun ok..kitapun kalau setakat sorang je nak makan malas nak buat rela beli je tapi kat sini susah nak dapat..

Datin El said...

Peri Pia salam

kalau makan kat restoran mmg nasip2 lah..selalu juga terkena camtu harapkan deco je lebih rasa hampeh..
kalau ada masa buat sendiri ye..

mohdandmeriam said...

salam datin..kakyam tak pernah makan ..rasanya tak ada dikelantan..

melayudilondon said...

Mmmm sedapnye! Saya pun selalu mengelat jugak. Pakai kacang dalam tin, dilecek kasar. Lepas tu tumis bawang besar + putih dengan sedikit rempah kari. Letak daging cincang. Cubalah :)

Datin El said...

kakyam salam

mungkin ada kot tp tak terjumpa lagi..

kalau kak yam teringin nak rasa kenalah kejb..hehe

zaidharis said...

nyum3..pembuka selera ni =)

Datin El said...

melayudilondon salam

t.ksh banyak2 pertamanya kerana sudi menjengah keblog saya yg tak sptnya ini..keduanya pula diatas resepi yg diberi insyaALLAH pasti dicuba nanti..tq

jika nnti saya ke london lagi bolehlah singgah kerumah melayu dilondon ye..hihi.

Datin El said...

zaidharis salam rindu

pembuka selera? hehe masaalah ummi selera sentiasa terbuka..teruk kan..

Mat Gebu said...

salam datin el...
Kacang phool ni klau kat S'pore pun femes kan..hmm saya guna kacang phool dalam tin jee..senang dan cepat, ada juga resipi yg campur kidney bean...terus mcm termengidam pulak ...