BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Thursday, October 8, 2009

Dah lama tak masak beria..

kerutup terubuk
sayur lemak pucuk meranti


Lepas2 raya ni asyik masak campak2 je..janji bolih makan ..Ada juga terpaksa masak beria-ria sampai nak demam dibuatnya bila kawan2 anak kita datang beraya tapi tak sempat pulak nak menayang kat sini sibuk terlampau hingga lupa nak ambil gambar..walau pun penat tapi seronok tenguk mereka makan bersungguh2.
pucuk meranti..rupa2nya sangat sedap dimasak lemak ..nilah kali pertama kita masak terus jatuh cinta.. dikawankan pulak dengan ikan terubuk goreng kerutup tak bolih berhenti makan ..laju semacam.. kena orang azan kat telinga baru bolih berhenti ..hehe dasyat betul pukulan sayur ni ..nanti nak masak lagilah tapi tak bolih selalu..lemak2 ni bahaya..

20 comments:

ain said...

salam datin El...pucuk meranti mmg sedap masak lemak!! sy pun suka gak, pas tu lwn ngan ikan kering sepat atau smbal belacan!! lg kaw kakkk!!!
mkn ngan kerutup terubuk tu pun kaw gak!! mmg sah2 mkn bertambah punyalah!!!

Datin El said...

Ain..bestnye kan klu mkn ngan ikan masin mak mertua lalu depan pun buat2 tak nampak sedap punye pasal..hihi

geraugebang said...

sambil makan tengok tv cerita indon lagi best ek.he he he. Itu mak kita selalu buat.

Datin El said...

geraugebang..hehe..tu yang tak sedar pinggan kejap je dah licin kita selalu gak buat keje camni tp layan cite jiwang korea..

IMCurtain said...

Salam sejahtera,

Kami ingin menjemput anda menyertai komuniti blogger bagi mempromosikan blog anda secara PERCUMA di laman web kami. Jom berkenalan dengan blogger-blogger terkemuka dan berkongsi tips dengan mereka.

Click pada butang 'Tutorial' untuk mengetahui cara menggunakannya.

Daftar sekarang: Blogger Malaysia [Blogger's Meeting Point]

Malaysia Boleh!

MaNjE said...

fuh memang menyelerakan la lauk nie.gandingan kerutup dengan masak lemak memang kick...terliur manje tengok~

Datin El said...

manje..meh makan sekali..hihi

DrSam said...

Salam Datin. satu kombinasi yang nampaknya gerenti membuka selera. Walaupun saya tak pernah merasa pucuk meranti (tak sangka pula boleh menu) tapi nampaknya memang menggoda.

Datin El said...

DRsam..hehe memang mengancam tau ..cubalah rasa pucuk meranti ni pasti tak menyesal punye..

fzi said...

Salam datin...
Apa kabar? harap datin sihat sentiasa...
Terliur kita dengan pucuk meranti masak lemak tuh datin...mmmm...

Datin El said...

salam fzi..kita sihat2 je mdh2an fzi pun sama juga..baru2 ni kita gi kelantan..sekejap je tak puas raund..

ima said...

salam datin el..
sihat ke...sebenarnya malu nak tanya...tapi kalau tak tanya sampai bila pun tak tahukan...pucuk meranti tu,pucuk apa sebenarnya...terliur gak nak masak ni...nampak cam sedap je...

Datin El said...

salam ima..kalau tak silap kita pucuk meranti ni pucuk dari pokok yang hidup melata orang tak tanam ..tapi tak taulah skg mungkin dah ada org yg menanam kot..kita beli kat pasar..tempat sayur2 kampung.

ima said...

datin el...terima kasihlah diatas penjelasan tu...lepas ni bolehlah saya mencari...sebab anak2 saya suka sgt kalau masak lemak macam tu...

Datin El said...

ima..sama2 selamat mencuba ye..

c-idah said...

sedapnye pucuk meranti tu..
dh lama xmakan;;;

blogresipi said...

Salam Datin El... masak lemak tu nampak sedapnye! ade pulak ikan goreng tue...bestnye!

Datin El said...

blogresepi..memang sedap tapi tak boleh makan selalu lemaknya boleh melekat kat jantung..hehe.tq ijan

MamaFaMi said...

Menyelerakan sekali hidangan Datin EL...

CatlinaFly said...

salam datin el..lame tak singgah sini...selamat tahun baru! :)