Assalamualaikum....sejuk kan hari ni..pagi2 lagi hujan dah turun..mata pun kuyu memanjang tapi perut biasalah musim hujan2 ni minta diisi je...Terkenang pulak roti kacang pool yang kita makan diMedan Selera Bomba Larkin ketika pulang kekampung baru2 ni..nilah pertama kali kita mencuba dan terus jatuh cinta...cari punya cari jumpalah kita resepi kacang pool ni untuk kita kongsi bersama...kalau teringin cubalah ye..
Resepi Kacang Pool
Bahan-bahannya:
Kacang parang 2 paket (direbus hingga lembut dan kulitnya dibuang)
5 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
satu inci halia
sedikit jintan manis
sedikit garam
Cara-caranya:
1) Bawang merah, bawang putih, halia dan jintan manis dikisar halus.
2) Tumiskan bahan yang telah dikisarkan tadi dan bila naik bau masukkan
kacang parang dan sedikit garam.
3) Hidangkan bersama telur mata sapi, bawang yang dicincang dan cili hijau.
4) Perahkan sedikit limau kasturi dan bubuh sedikit lada putih diatas sajian.
Sumber: Unit Media & Komunikasi, Pejabat Menteri Besar Johor
24 comments:
Salam Datinel..
kakcik belum jumpa lagi roti & kacang pol ni kat KL (mungkin ada, tapi kakcik tak jumpa). Pernah makan masa pergi JB dan kakcik sukakannya. :)
salam..
nampak sedap.
tak pernah makan
lagi..tunggu
ke rumah Datin
la Raya nanti
he he..
salam Datin. Pertama kali dengar Kacang pool ni :) Adakah ianya hanya didapati di bahagian Larkin sahaja?
salam ziarah ke dapur umi. nice blog!
Ingatkan orang spore je pandai masak kacang pool ni.eh boleh cuba ni:)
salam...lama x mkn ni-sedapnyer:)datinel guna brand apa yer utk kacang phool ni..sy tgk ada maling(not sure halal@not) n kimball..:)
Salaam Sis...
Kita pernah buat dulu. Tapi kita mengelat sket, guna kacang dalam tin. Tak yah rebus rebus! Hehe.. Tapi tu la, kat rumah ni, kalau kita buat, kita soranglah makan...
salam cik :)
saya xpenah buat ni,penah mkn kat restoran ************ xsedap lansung.hrp deco jer ctk
dia buat tawar,lps tu keluar blk
kakcikseroja salam
kite pun tak penah jumpa kat kl ni tp mesti ada kot..kalau kat jb mmg popular n sedap..
zulkbo salam
hehe raya tak masak ni zul kita makan beriani ..jemputlah datang..
Dr Sam salam..
Saya pun tak pasti tapi yg popularnya di medan makan larkin nilah segala macam masakan org johor dijual disini..klu datang kena pastikan perut betul2 kosong..barulah boleh pulun makan semua..hihi.
CekWa salam
terima kasih sudi ziarah kedapur saya...sempoi je kat sini..
CekWa salam
terima kasih sudi ziarah kedapur saya...sempoi je kat sini..
cikmanggis salam
orang spore n johor lebih kurang saja masak makannye..kalau dilarkin ni hujung minggu penuh dgn org spore je..
Deliah's Deli salam
untuk lebih selamat guna kacang fresh...tapi leceh sikit..kimball halalkan..
MamaFami salam
guna kacang dalam tin pun ok..kitapun kalau setakat sorang je nak makan malas nak buat rela beli je tapi kat sini susah nak dapat..
Peri Pia salam
kalau makan kat restoran mmg nasip2 lah..selalu juga terkena camtu harapkan deco je lebih rasa hampeh..
kalau ada masa buat sendiri ye..
salam datin..kakyam tak pernah makan ..rasanya tak ada dikelantan..
Mmmm sedapnye! Saya pun selalu mengelat jugak. Pakai kacang dalam tin, dilecek kasar. Lepas tu tumis bawang besar + putih dengan sedikit rempah kari. Letak daging cincang. Cubalah :)
kakyam salam
mungkin ada kot tp tak terjumpa lagi..
kalau kak yam teringin nak rasa kenalah kejb..hehe
nyum3..pembuka selera ni =)
melayudilondon salam
t.ksh banyak2 pertamanya kerana sudi menjengah keblog saya yg tak sptnya ini..keduanya pula diatas resepi yg diberi insyaALLAH pasti dicuba nanti..tq
jika nnti saya ke london lagi bolehlah singgah kerumah melayu dilondon ye..hihi.
zaidharis salam rindu
pembuka selera? hehe masaalah ummi selera sentiasa terbuka..teruk kan..
salam datin el...
Kacang phool ni klau kat S'pore pun femes kan..hmm saya guna kacang phool dalam tin jee..senang dan cepat, ada juga resipi yg campur kidney bean...terus mcm termengidam pulak ...
Post a Comment