dapat selamatkan 4 ketul je tuk ambek gambo
kurma daging
Assalamualaikum dan selamat pagi semua..baru hari ni dapat peluang buat paratha egg roll ni kira dah ketinggalan keretapilah kite ni ek..kalau tak silap bulan lepas berlumba2 kawan2 lain yang dah buat resepi ni ..tapi takpe lambat pun lambatlah..hee memang sedaplah dan mudah je buatnye kite buat pagi tadi untuk sarapan tapi yang tak bestnye melecur jari jemari kite semasa menggulung paratha ni tau ..macam nak nangis huhu..merah pedih...tapi berbaloi baloi...
resepi kite cnp dari blog Hana di jepun nuuuuu...tq Hana.
- 5 keping frozen plain paratha - jenama kawan@lain
- 5 biji telor - dipukul sedikit
- sedikit daun bawang - hiris halus
- 1/2 biji bawang besar - dicincang halus
- sedikit lada sulah
- garam secukup rasa
- sedikit minyak zaitun untuk menggoreng paratha
- beberapa keping slice cheese (jika suka utk dimakan begitu saja)
Cara-Cara
- Panaskan non-stick pan dan letakkan beberapa titis minyak zaitun dan goreng paratha hingga sedikit garing kedua2 belah. Buat hingga siap dan ketepikan.
- Dalam mangkuk lain, campurkan telor bersama bawang, daun bawang, lada sulah dan garam. Kacau rata.
- Gunakan pan yang sama tadi, letak sedikit minyak dan tuangkan 3 sudu besar adunan telor, biar adunan membulat dan tekapkan segera paratha yang telah digoreng tadi.
- Masak lebihkurang 2 minit dan bila adunan telor telah melekat pada paratha, angkat ke dalam pinggan leper. Buat hingga habis.
- Gulungkan terus ketika masih panas. Potong sebesar 1 1/2 inci dan atur dalam pinggan. Hidangkan bersama kuah kari ayam dan sedap dimakan ketika panas2 suam.